Sokolji: Međunarodne fudbalske utakmice treba iskoristiti da zatražimo viznu liberalizaciju

Biljbilj Sokolji
Izvor: Koha ditore

Fudbalski trener Biljbilj Sokolji izjavio je da bi kosovski klubovi trebalo da koriste međunarodne utakmice da šalju poruke Evropskoj uniji za liberalizaciju viznog režima, prenosi Koha.

Sokolji je rekao da zemlje EU pomno prate takve događaje, pa slogani na stadionima mogu pozitivno da utiču i pokažu da je Kosovo jedino izolovano u Evropi

"Fudbal je biznis i prema njemu se tako i treba odnositi. Osim one strane koja je usko vezana za predstavljanje države u međunarodnoj areni, možda bi to danas mogao biti neki slogan za Evropu za liberalizaciju viza. Siguran sam da bi čak i na sportskoj odeći bilo lepo da imamo neki znak koji pokazuje da smo izolovani. Moramo da iskoristimo ove utakmice da pokažemo da smo jedina izolovana zemlja u Evropi", izjavio je Sokolji.

Prema njegovim rečima, kosovski klubovi su bolje pripremljeni nego prethodnih godina, iako kombinacija mladih i iskusnih fudbalera nije na pravom nivou.

"Glavni problem su treninzi sa fudbalerima. U našem fudbalu se, nažalost, ne razmišlja o dugoročnom planiranju, ono se menja zbog ambicije. Prečesto se igrači uklanjaju da bi se doveli iskusni igrači. Ponekad oni sa iskustvom mogu biti produktivni, ponekad manje, jer im nedostaje želja“, rekao je Sokolji.

Prema rečima Sokoljija, kosovski fudbal je postao kvalitetniji, ali ostaje da se reši pitanje stadiona. Sokolji je dodao da je u poslednjih 20 godina napravljeno mnogo grešaka u ulaganjima u sportsku infrastrukturu.

„Potreban nam je i stadion sličnog kapaciteta kao 'Fadilj Vokri', dva-tri puta je ulagano u stadion 'Adem Jašar' u Južnoj Mitrovici, ali je održavanje bilo problem. Stadion u Gnjilanu se gradi već 15 godina. Nadam se da će biti izgrađen”, rekao je Sokolji.

Sokolji je ocenio i da je kosovska liga bolja od fudbalskih liga Severne Makedonije i Albanije.