Španska "Marka": Nijedan igrač reprezentacije nije rođen na "nezavisnom Kosovu“

Fudbalska reprezentacija Kosova
Izvor: Bujar Terstena (RFE/RL)

Španska "Marka", u tekstu pod nazivom "Kosovo - selekcija koja nema igrače iz zemlje koja nije priznata", bavi se analizom protivnika "Crvene furije" u kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine.

Žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru izazvao je veliku pažnju pošto se Kosovo našlo u grupi u kojoj čak tri zemlje, Španija, Grčka i Gruzija, ne priznaju njegovu nezavisnost.

U tekstu koji potpisuje Migel Anhel Lara, navodi se da nijedan igrač Kosova nije rođen u toj "zemlji", koja je nezavisnost proglasila 17. februara 2008. godine.

"Veći deo igrača rođen je u izgnanstvu, u Švajcarskoj ili Švedskoj, dok su ostali rođeni kada je ta teritorija pripadala Srbiji ili Jugoslaviji. Moraćemo da sačekamo još nekoliko godina dok ova selekcija ne dobije prvog igrača rođenog na nezavisnom Kosovu", navodi se u tekstu španske Marke.

"Kosovo zvuči kao rat, progonstvo, smrt. Već vekovima. Osmansko carstvo je 28. juna 1389. godine na Kosovu polju porazilo srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Srbi su tada postali vazali sultana Murata. Srbija danas slavi svoj nacionalni praznik na dan kada se seća tog poraza, početka osinjeg gnezda, koje nikada nije prestao da bude globalna opasnost", piše Marka.

Marka u svom tekstu navodi i priče reprezentativaca  Kosova Vedata Murićija, rođenog u Prizrenu 1994. godine.

"Sa četiri godine znao je za buku ''kalašnjikova'' ili rakete i krike očaja. Seća se da je bežao od kuće, da je bio zatvoren sa više od 50 ljudi, kako je spavao na kutijama flaša, sa dva litra mleka za sve. Seća se kada su srpske trupe stigle do njegove kuće i dale im dva sata da pobegnu pre nego što su zbrisali celo stanovništvo i da ih je tada Alah zaštitio", prenosi između ostalog španski list.