U Severnoj Mitrovici održan kontrolno-edukativni kamp za mlade košarkašice

Kontrolno-edukativni kamp za mlade košarkašice sa Kosova
Izvor: Kosovo Online

U organizaciji Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaškog saveza Kosova i Metohije danas je u Severnoj Mitrovici održan kontrolno-edukativni trening za košarkašice rođene u periodu od 2007. do 2010. godine.

Pod dirigentskom palicom stručnog saradnika KSS za rad sa mlađim ženskim kategorijama Zorana Tira i trenera ženskih ekipa ŽKK "Trepče" i ŽKK "Zvečan" nove veštine učile su 23 devojčice iz Severne Mitrovice, Zvečana i Gračanice, koje su svojim znanjem izborile učešće na ovom kampu.

Potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije i bivša reprezentativka Srbije i Jugoslavije Ana Joković zahvalila se domaćinima na pozivu za organizaciju ovakvog kampa navodeći da je to odlična prilika da se na prostoru Kosova još više promoviše ženska košarka.

"Naša pomoć se pre svega ogleda u mogućnošću mladih trenera sa ovih prostora da sa stručnjacima iz KSS razmenjuju iskustva i to kasnije primene u radu sa devojkama. I do sada smo pomagali u vidu lopti i razne druge opreme, ali nažalost mnoge stvari ne zavise od nas. Mislim da će, samim tim što smo sada došli i što ćemo nastaviti da dolazimo kad god bude potrebe, to biti dobar put da se pokrene ženska košarka na ovim prostorima", rekla je Joković.

Ona je najavila da će već u februaru naredne godine, određeni broj mladih košarkašica sa Kosova imati priliku da uživo prati igru ženske košarkaške reprezentacije Srbije na kvalifikacionom turniru za svetsko prvensto.

„Pozvaćemo ih da gledaju utakmice protiv Brazila i Australije i veruje da će to njima mnogo pomoći i dati im još veću motivaciju da se bave sportom. Najvažnije je da ova deca budu dobra u školi, da imaju jedan pravilan razvoj, a nije nemoguće i da već u narednom periodu neka od njih svojim umećem i kvalitetom obezbedi mesto u kadetskoj reprezentaciji“, navela je Joković.

Zahvalnost delegaciji Košarkaškog saveza Srbije uputio je generalni sekretar KS KiM Bojan Jakšić koji je ovu posetu ocenio kao veoma važnu, pre svega jer se odnosi na ženski sport koji, kako kaže, na severu Kosova i nije na zavidnom noviu.

Jakšić je podsetio da se ŽKK „Trepča“ punih 10 godina nije takmičio i da je uz pomoć lokalne samouprave i sportskih organa sa ovih prostora vratio prošle godine, a već u ovoj takmičarskoj sezoni u Prvoj regionalnoj košarkaškoj ligi Jug beleži zavidne rezultate.

„Nadam se da će ove mlade košarkašice i uz pomoć ovakvih kampova spoznati sve čari ovog sporta i da će one biti budućnost ženske košarke na ovim prostorima. Dobili smo ovu prelepu Halu sportova u kojoj imamo odlične uslove za rad, ali još uvek imamo problem sa dolaskom ekipa iz centralne Srbije kojima privremene institucije zabranjuje ulazak i takmičenje na ovim prostirima, pa tako kao domaćini igramo u Ušću“, rekao je Jakšić.

On je izrazio nadu da će se pojačati pritisak evropskih institucija na vlasti u Prištini da promene te odluke i da se već u narednom periodu omogućiti normalno takmičenje na ovim prostorimi što bi u mnogome pomoglo razvoj celokupnog sporta na Kosovu.

 „Mnogo je problema, ali nećemo da kukamo već je na nama, sportskim radnicima da radimo i da se borimo protiv svega toga. Očekujem, pre svega kada je u pitanju ŽKK ’Trepča’, veliki rezultat i ozbiljan rad u narednom periodu“, zaključio je Jakić.

Deo elegacije Košarkaškog saveza Srbije koja je danas održala kontrolno-edukativni kamp u Severnoj Mitrovici bila je i Tanja Živanović, regionalni koordinator za žensku košarku.