Veltvohe: Švajcarska reprezentacija postala platforma za strane ekstremiste

Granit Džaka
Izvor: Telegrafi

Zbog zastave OVK na utakmici Švajcarske i Nemačke na Evropskom prvenstvu u fudbalu trebalo bi da reaguje Uefa, ali i Fudbalski savez Švajcarske, smatra švajcarski „Veltvohe“ ukazujući na je reprezentacija postala platforma za strane ekstremiste.

List ukazuje da se švajcarska reprezentacija, u kojoj igraju brojni igrači albanskog, odnosno kosovskog porekla, u prošlosti, kada je reč o Srbiji, često isticala nesportskim ponašanjem i provokacijama.

Sada, navodi list, na utakmici u Frankfurtu usred dela stadiona u kojem su se nalazili švajcarski navijači pojavila se zastava OVK.

„Veltvohe“ je objasnio da je OVK paravojna, ultranacionalistička organizacija, koja se borila da otcepljenje Kosova od Srbije i koja se bavila, između ostalog, i trgovinom ljudskim organima.

List navodi da je OVK od SAD bila proglašena terorističkom organizacijom.

„I sada se pojavio njihov simbol među švajcarskim krstovuna i stočnim zvonima. Razumljivo je da vraćaju sećanja na pozorište dvoglavog orla i nepristojne gestove švajcarskog kapitena Granita Džaku na ranijim utakmicama protiv Srbije i donosi pitanje da li švajcarska reprezentacija služi kao faktor integracije ili pak kao platforma za strane ekstremiste“, podvlači „Veltvohe“.

List ističe da će Uefa morati da deluje, ali i Fudbalski savez Švajcarske.

Primer albanskog reprezentativca Mirljinda Dakua na Evropskom prvenstvu pokazuje da se fudbal sve više politički zloupotrebljava u ovom napetom okruženju.

Uefa je odmah reagovala i suspendovala je Dakua na najmanje jednu utakmicu i kaznila Fudbalski savez Albanije sa 25.000 evra.

„Biće interesantno kako će se Uefa ophoditi prema „švajcarskoj“ OVK aferi“, podvlači list.

„Velthove“ se osvrnuo i na reprezentativca Džaku, za kojeg je voditeljka javnog servisa SRF Katrin Leman, govorila da je nacionalni heroj Vilhelm Tel.

List smatra da je preterano reprezentativca koji ističe svoje kosovsko-albanske korene porediti sa nacionalnim herojem.

„Naš savet Vilhelmu Telu, to jest Granitu Džaki, nakon ovih pohvala. Molim te nemoj više pokazivati dvoglavog orla, ukoliko bi Švajcarska dospela u osminu finala sa Srbijom, i konačno bi mogao da jednom pevaš himnu Švajcarske pred utakmicu“, naglašava „Veltvohe“.