Finska od ponoći zatvara sve kopnene granične prelaze sa Rusijom

Granica sa Albanijom
Izvor: Koha ditore

Vlada Finske zbog nekontrolisanog priliva migranata od večeras u ponoć na dve nedelje zatvara sve automobilske granične prelaze na kopnenoj granici sa Rusijom, saopštila je pres služba finske Vlade, a prenosi Sputnjik.

Prema saopštenju, od 24. novembra jedini aktivni prelaz je bio „Raja Josepi“, koji se nalazi na Arktiku, ali se od 30. novembra i on zatvara do 13. decembra. Takođe se dodaje da zahteve za azil neće biti moguće podneti na graničnim prelazima koji se nalaze na kopnenoj granici Finske i Rusije.

Finska carina je pojasnila da će jedina komunikacija između dve zemlje duž kopnene granice biti železnički prevoz robe preko kontrolnog punkta „Vainikala“.

Prethodno su finske vlasti donele odluku da, zbog pogoršanja situacije sa migrantima i nekontrolisanog pristizanja izbeglica na granicu sa Rusijom od 18. novembra do 18. februara 2024. godine potpuno zatvore granične prelaze na jugoistoku zemlje, koji su najbliži Sankt Peterburgu. Nakon toga, finska Vlada odlučila je da do 23. decembra na granici sa Rusijom bude otvoren samo jedan, najseverniji granični prelaz „Raja Josepi“.

Ministarka inostranih poslova Finske Mari Rantanen objavila je da se razmatra priprema i daljih ograničenja.

Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavile su i Estonija, ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.