Hamas prihvatio predlog Egipta i Katara o prekidu vatre, Netanjahu: Nastavljamo sa operacijama u Rafi

Izraelska operacija u Gazi
Izvor: Kosovo Online

Nakon što je delegacija Hamasa napustila pregovore u Kairu zbog, kako je rečeno, konsultacija sa rukovodstvom u Dohi, ta militantna grupa saopštila je da prihvata predlog Egipta i Katara za prekid vatre. Međutim, iz Izraela je stiglo upozorenje "predlog koji je prihvatio Hamas nisu uslovi na koje su pristali", prenosi RTS.

Hamas se složio sa najnovijim predlogom koji je Izrael dao 27. aprila i od tada nije bilo velikih promena, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik upućen u pregovore, dodajući da su katarski posrednici o tome razgovarali sa Hamasom u nedelju i ponedeljak.

"Šta će se dalje desiti zavisi od Izraela da prihvati ili odbije odgovor Hamasa. Lopta je u izraelskom dvorištu", rekao je izvor Rojtersu, tražeći da ne bude identifikovan zbog osetljivosti ovog pitanja.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je ratni kabinet odobrio nastavak operacija u Rafi kako bi se pojačao pritisak na Hamas da oslobodi izraelske taoce kao i da se ostvare drugi ratni ciljevi.

Istovremeno, iako najnoviji predlog Hamasa o primirju nije u skladu sa izraelskim zahtevima, Izrael će poslati delegaciju da se sastane sa pregovaračima kako bi pokušali da postignu prihvatljiv sporazum, navodi se u saopštnju kancelarije Benajmina Netanjahua.

Bela kuća: Razmatramo odgovor Hamasa

Bela kuća saopštila je da razmatra odgovor Hamasa na predlog sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, ali je odbila da iznese bilo kakve detalje o tome šta je dogovoreno.

"Direktor CIA Vilijam Berns bio je u regionu i razgovarao o predlogu. Želimo da izvučemo ove taoce, želimo da uspostavimo prekid vatre na šest nedelja, želimo da povećamo pošiljke humanitarne pomoć,", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima.

Egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, prenela je Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo.

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

Izraelski zvaničnici upozorili su da se ne uzime u obzir saopštenje Hamasa da prihvata sporazum o prekidu vatre jer, kako navode, to ne podrazumeva uslove na koje je Izrael pristao, prenosi Tajms of Izrael.

Prema navodima zvaničnika koje citiraju izraelske televizije Kanala 12 i Kanala 13, ponuda koju je Hamas prihvatio je ponuda koju je "jednostrano izneo Egipat" i koju Izrael "ne shvata ozbiljno pre nego što se razjasne detalji".

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor".

Dodao je da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.