Henri Kisindžer preminuo u 100. godini

Henri Kisindžer
Izvor: Print Screen/CBS news

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer preminuo je u 100. godini u svojoj kući u Konektikatu.

Kisindžer je bio glavni američki diplomata i savetnik za nacionalnu bezbednost tokom administracije Ričarda Niksona i Džeralda Forda.  

Sa Hladnim ratom na vrhuncu, Kisindžer je postao savetnik za nacionalnu bezbednost pod predsednikom Ričardom Niksonom 1968. Kisindžerova politika detanta pomogla je da se ublaže tenzije između SAD i Kine, što je dovelo do Niksonovog istorijskog putovanja u Kinu 1972. godine, preneo je BBC.

Kasnije je pregovarao o američkom vojnom povlačenju iz Južnog Vijetnama, što mu je donelo Nobelovu nagradu za mir. Međutim, njegovi napori tamo su, u najmanju ruku, bili kontroverzni. Podržavao je Niksona i bombardovanje neutralne Kambodže. 

Iako je Kisindžer imao kontroverznu reputaciju u drugim delovima Azije zbog svoje uloge u Vijetnamskom ratu, u Kini je bio veoma cenjen zbog svog jedinstvenog doprinosa u uspostavljanju diplomatskih odnosa između zemlje i SAD. On je posetio Kinu više od 100 puta, a njegovo poslednje putovanje bilo je u julu ove godine gde ga je dočekao predsednik Si Đinping.

Kisindžerova vladavina kao glavnog tvorca američke spoljne politike je prestala kada je Nikson podneo ostavku zbog afere Votergejt.

Ostao je diplomatska sila za vreme Niksonovog naslednika, predsednika Džeralda Forda, i nastavio da iznosi snažna mišljenja do kraja života.