Izbori za EP: Desnica ojačala, Zeleni podbacili, EPP ostaje najjača frakcija

Evropski Parlament - usvajanje vizne liberalizacije za Kosovo
Izvor: Kosovo Online

Na izborima za Evropski parlament u brojnim članicama Evropske unije dogodio se "politički zemljotres", pošto su stranke desnog spektra odnele pobedu, što je u Francuskoj dovelo čak do raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora.

I pored jačanja desnice, Evropska narodna partija (EPP), koju je na izborima predvodila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ostaje najjača frakcija u novom sazivu Evropskog parlamenta sa 189 mandata.

Na drugom mestu je frakcija Socijalista i demokrata sa 135 mandata, te potom slede Liberali sa 80 poslanika.

Ekstremno desni spektar ulazi značajno ojačan u novi saziv EP pošto su Evropski konzervativci i reformisti osvojili 72 mandata, a Identitet i demokratija 58.

Ukoliko se ujedine, ove dve opcije mogle bi da budu snažna frakcija, koja bi imala svega tri poslanika manje od drugoplasirane.

Za njima slede Zeleni, koji su, praktično - gubitnici ovih izbora, sa svega 52 mandata. Levica će imati 36 mandata.

U Nemačkoj je vladajuća "semafor koalicija" dobila "šamar" birača, pošto je najveća opoziciona stranka CDU/CSU, čija je bivša liderka Angela Merkel, ubedljivo pobedila sa 30,2 odsto glasova.

Na visokom drugom mestu je desničarska Alternativa za Nemačku, koja je osvojila 15,9 odsto glasova, što je 4,9 procenata više nego 2019. godine.

Tek zatim sledi vladajući SPD kancelara Olafa Šolca sa 13,9 odsto glasova, a potom i njihov koalicioni partner - Zeleni sa 11,9 procenata, dok je treći član koalicije FDP sa svega 5,1 odsto jedva prešao cenzus.

Zanimljivo je da je Levica "ispala" iz Evropskog parlamenta, a njeno mesto zauzeo je Pokret Sara Vagenkneht, koji je nastao otcepljenjem brojnih levičara, među kojima i Žaklin Nastić, sa 6,1 odsto glasova.

U Austriji FPO postala najjača politička snaga u Austriji 

Slobodarska partija Austrije (FPO) ostvarila je istorijski uspeh na izborima za Evropski parlament u Austriji i sa osvojenih 25,5 odsto glasova postala prva politička snaga u zemlji. 

Po prvi put u istoriji, na izborima održanim na nivou cele Austrije - FPO, na čijoj listi je visoko pozicioniran kandidat srpskog porekla Konstantin Dobrilović, izašla je kao pobednik, što joj daje "vetar u leđa" pred nacionalne parlamentarne izbore, u septembru. 

FPO, koja se zalaže za reformu Evropske unije i pokušava da ujedini frakcije desnog spektra u Evropskom parlamentu, koje ako se spoje mogu biti druga politička snaga u EU, ovog puta osvojila je 8,5 odsto glasova više u odnosu na izbore 2019. godine. 

Na drugom mestu našla se vladajuća Narodna partija Austrije (OVP), članica Evropske narodne partije (EPP), sa osvojenih 24,7 odsto glasova, što je 9,9 procenata manje u odnosu na prethodne izbore za EP.  

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), koju je na izborima predvodio evroposlanik Andreas Šider, dobila je svega 23,3 odsto glasova, za 0,7 odsto manje nego 2019, što je jasan "šamar" glasača, ne samo zato što je ostvarila najgori rezultat u istoriji, već i zato što je pala na treće mesto političke scene u Austriji. 

Druga vladajuća stranka, Zeleni osvojili su 10,9 odsto glasova, što je za 3,4 odsto manje nego 2019,  a iza nje je još Neos sa 10,1 odsto dobijenih glasova. 

U novom sazivu Evropskog parlamenta FPO će imati šest poslanika umesto dosadašnja tri, dok je OVP sa sedam "pala" na pet poslanika, koliko će imati i SPO. Zeleni će imati dva poslanika, kao i Neos. 

Na izborima za Evropski parlament u Austriji učestvovale su još i Komunistička partija (KPO), koja je osvojila 2,9 odsto glasova, i "antivakserski" pokret DNA za koji je glasalo 2,7 odsto birača. 

Kandidat FPO Konstantin Dobrilović je ocenio da su izbori za Evropski parlament doneli odličan rezultat za EU i Evropu kao kontinent. 

"Rezultat koji je ostvarila FPO na izborima je jasna poruka da ovako više ne može da se vodi politika u EU. I rezultati naših partnera, kako u Francuskoj gde su ostvarili više od 30 odsto glasova, ali i u ostalim državama članice gde su patriotske suverenističke snage dobile dovoljan broj glasova da može da se sprovede promena u EU. Vreme je da se konačno završi sa ratnom retorikom Brisela, da se stane na put migracionoj krizi i da se Unija vrati svojim korenima, i putu prosperiteta, sigurnosti i na dobrobit svih građana u EU", rekao je Dobrilović. 

On je, inače, na 11. mestu liste FPO, te u Evropski parlament može ući samo ukoliko dobije veliki broj takozvanih glasova prednosti, što će se znati tek sredinom sedmice.

U Italiji pobedu je odnela partija premijerke Đorđe Meloni, Braća Italije, dok je u Poljskoj trijumfovala proevropska Gradjanska platforma premijera Donalda Tuska.

Vučić: Velike stvari su se izdešavale, bio sam u pravu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su se velike stvari izdešavale na izborima za Evropski parlament i u Francuskoj i u Nemačkoj, kao i da mora da razmisli o tome i zajedno sa saradnicima napravi analizu.

"Moram da razmislim i sagledam sve jer su se velike stvari izdešavale i u Francuskoj i u Nemačkoj i moram da razmislim 48 sati sa saborcima, da napravim ozbiljne analize", rekao je Vučić za Tanjug.

On je dodao da se plaši da je bio u pravu za sve što je govorio i da predstoji "teško vreme i veliko breme".