Evropski parlament usvojio Pakt o azilu i migracijama

Evropski parlament
Izvor: "X"

Evropski parlament usvojio je danas Pakt o azilu i migracijama, saopštila je predsednica tog tela Roberta Mecola.

Ona je na društvenoj mreži "X" navela da se na tom projektu radilo više od 10 godina.

"Usvojili smo snažan zakonodavni okvir o tome kako se nositi sa migracijama i azilom u Evropskoj uniji. Nastajao je više od 10 godina, ali održali smo reč. Balans između solidarnosti i odgovornosti. Ovo je evropski put", istakla je Macola.

Predsednik Odbora za razvoj Evropskog parlamenta Tomas Tobe naveo je da će Evropska unija povratiti kontrolu nad spoljnim granicama, smanjiti ekonomsku migraciju i uspostaviti zajedničku migracionu politiku koja će, kako je naveo, dobro funkcionisati i dugoročno odgovarati Uniji.

Prema Paktu o azilu i migracijama, svako lice sa manjom šansom da ostvari pravo na ostanak u EU, trebalo bi da bude brže deportovano van granica EU, uz obavezne granične procedure, koje bi po pravilu trebalo da budu završene nakon 12 nedelja. 

U slučaju veoma velikog broja dolazaka, zemlje moraju da se oslone na solidarnost drugih članica, a u tom slučaju, granične procedure trebalo bi proširiti na veći broj migranata.

Unutar EU godišnje će biti preraspodeljeno do 30.000 ljudi, a članice koje ne žele da prihvate izbeglice biće u obavezi da pomognu na drugi način, uključujući finansijski.