Na zahtev SAD ponovo odloženo glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji za Gazu

Izrael
Izvor: Printskrin/videoplus

Na zahtev SAD ponovo je odloženo glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o predlogu rezolucije o prekidu vatre i povećanju pomoći u Pojasu Gaze, prenosi RTV.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je trebalo da se glasa o nacrtu rezolucije o Gazi, odložena je i u utorak kako bi se izbegao američki veto.

Diplomata UN upoznat sa pregovorima, rekao je Rojtersu da su razgovori u toku i da je potrebno još vremena, a da ishitreno glasanje ne bi donelo pozitivan ishod, misleći na mogući veto SAD na nacrt rezolucije, piše Tanjug.

Nije poznato kada bi glasanje u SB UN moglo da se održi, navodi britanska agencija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da SAD žele da nastave pregovore u Savetu bezbednosti UN oko rezolucije koja se odnosi na prekid vatre u Pojasu Gaze i dostavljanje pomoći u palestinsku enklavu.

"Nastavljamo da intenzivno i konstruktivno sarađujemo sa nizom zemalja kako bismo pokušali da rešimo neka od otvorenih pitanja u ovoj rezoluciji Saveta bezbednosti", naveo je Blinken na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je kazao da SAD dele cilj koji se nalazi u osnovi rezolucije koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, da se poveća pomoć u Gazi, prenosi Rojters.

U nacrtu rezolucije koji su predložili UAE poziva se na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Pored toga, navodi se "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu.

Od generalnog sekretara UN se traži da uspostavi mehanizam za praćenje, kako bi se nadgledale i ubrzale sve pošiljke humanitarne pomoći.

U nacrtu rezolucije se zahteva i "momentalno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca i "snažno se osuđuju" sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile "i sve akte terorizma".

Ističe se "nepokolebljiva posvećenost Saveta bezbednosti rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenjenja Zapadne obale i Pojasa Gaze pod kontrolom palestinskih vlasti.