Neuspelo glasanje u SB UN: Odbijeni predlozi SAD i Rusije o situaciji u Izraelu i Gazi

Savet bezbednosti
Izvor: Gazeta Express

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odbijena su oba predloga rezolucije o situaciji u Izraelu i Gazi, preneo je RTS.

Na Nacrt rezolucije koje su predložile SAD, sa ciljem da se reši humanitarna kriza u Gazi, pozivajući na prekid nasilja kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći, veto su uložile Rusija i Kina, preneo je Rojters.

Za predlog su glasale Albanija, Francuska, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Švajcarska, Velika Britanija i SAD. Protiv su, pored Rusije i Kine, bili i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su uzdržani bili Brazil i Mozambik.

Posle tog, usledilo je novo glasanje o Nacrtu rezolucije koju je preložila Rusija, o situaciji u pojasu Gaze, u kojoj se poziva na momentalni prekid vatre,

Samo devet članica Saveta bezbednosti podržalo je predlog, dok su SAD i Velika Britanija uložile veto.

Netanjahu: Kopnena ofanziva sledi, bez obzira na odlaganje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u obraćanju naciji rekao je da je Izrael "na vrhuncu borbe za postojanje".

Netanjahu je rekao da su dva cilja: da se uništi Hamas i da se vrate taoci.

Netanjahu je rekao da su svi pripadnici Hamasa "mrtvaci koji hodaju”, i ističe da vlada funkcioniše "bez političkih razloga".

On kaže da se Izrael sprema za kopnenu operaciju, ali neće reći kada i kako. Samo je naveo da je doneta jednoglasna odluka o vremenu kopnenih upada.

"Mi ćemo izvući punu cenu od Hamas-Daeša, u kopnenoj invaziji", kaže izraelski premijer i ponovo poziva civile Gaze da krenu u južnu deo enklave.

Izraelski premijer je istakao da ministarstva u vladi planiraju da zbrinu raseljene u Izraelu, kao i da zbrinu ostatak stanovništva "baš kao što smo to činili tokom korone".

Netanjahu je rekao da Izrael traži pomoć svetskih lidera koji su kako je rekao shvatili da je "Hamas Isis, a Isis Hamas", preneo je "Tajms of Izrael".