Orban: Brisel ne vidi prave probleme Evrope

Viktor Orban
Izvor: Kosovo online

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Brisel ne vidi prave probleme u Evropi i da je zbog toga cilj njegove zemlje na evropskim parlamentarnim izborima da "otvori oči Briselu", prenosi RTV.

Orban je rekao da su Evropski izbori u centru političkih ciljeva naredne godine i da Brisel ignoriše probleme s kojima se ljudi suočavaju širom Evrope, ne samo u Mađarskoj.

Orban je izjavio da je cilj Mađarske na narednim evropskim izborima da "učini evropske lidere sposobnim da isprave greške koje su napravili tokom ove godine", kao i da je 2023. bila "godina velikih borbi, dok će naredna biti godina velikih planova", kada će Budimpešta pokušati da postigne značajnu promenu politike Evropske unije, prenosi mađarski MTI.

"Novi migracioni pakt EU će "sigurno propasti" i sve dok se Evropa ne odluči na potez koji je napravila Mađarska, da oni koji žele da uđu na teritoriju bloka, moraju prvo da podnesu zahtev i za to vreme čekaju van granica EU, nijedna regulacija koja bude uvedena neće uspeti", rekao je Orban.

Premijer Mađarske istakao je važnost vraćanja fokusa politike na porodice u toku 2024. godine, kao i da se vlada nada da će zemlja raditi na tome da napravi korak napred u budućnosti, budući da su Mađari ove godine "borili i radili da zaštite ono što imaju".

Orban je se takođe osvrnuo na izazove s kojima se svet susreo ove godine, uključujući rat, terorističke pretnje, migraciju i inflaciju, ali je s druge strane rekao da je njegova vlada uspela da zaštiti penzije, kao i da će zaštita zarade biti veća nego sredinom 2023. godine.