Orban: Zapad na korak od slanja trupa u Ukrajinu, Brisel se igra vatrom

Viktor Orban
Izvor: Kosovo Online

Zapad je na korak od slanja trupa u Ukrajinu, a u Briselu danas vlada proratna većina, upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

"U Evropi je raspoloženje ratno, a politikom dominira logika rata. Vidim pripreme za rat od svih i sa svih strana. Generalni sekretar Natoa želi da uspostavi ukrajinsku misiju Natoa. Evropski lideri su već ušli u rat, razgovaram s njima, čujem ih, oni vide ovaj rat kao svoj i vode ga tako", istakao je Orban.

Mađarski lider je ukazao na postepeno povećanje pomoći Evrope Ukrajini, počevši od slanja vojne opreme i uvođenja sankcija Rusiji do slanja oružja i novca, preneo je HirTV.

"Novac, novac, oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava. Na korak smo od toga da Zapad šalje trupe u Ukrajinu. Ovo je vrtlog rata koji može da odvuče Evropu u dubinu. Brisel se igra vatrom", upozorio je Orban i naglasio da Budimpešta neće biti uvučena u rusko-ukrajinski sukob.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da je strategija evropskih lidera štetna po Evropljane i istakao da, uprkos tome što se lideri EU "osećaju kao da su u ratu", Evropa to nije, jer je "niko nije napao".