Putin: Strateški poraz značio bi kraj državnosti Ruske Federacije - moramo ići do kraja

Vladimir Putin
Izvor: RTS/Printscreen

Neprijatelj radi na snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja, što može zahtevati promenu naše nuklearne doktrine, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u Hanoju ocenjujući da je pogrešno obrazloženje koje se čuje na Zapadu, prema kojem Rusiji treba da se nanese strateški vojni poraz jer bi, kako ističe, strateški poraz za Rusiju značio kraj njene državnosti, prenosi RT Balkan.

"Sada razmišljamo o tome šta bi moglo da se promeni u našoj nuklearnoj doktrini. U svakom slučaju znamo da potencijalni neprijatelj radi na tome, na novim elementima koji se odnose na snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja", rekao je Putin novinarima u Hanoju, odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima je Moskva spremna da promeni svoju nuklearnu doktrinu.

Putin je posebno istakao da se "na Zapadu prave eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage".

"I znamo da u stručnim krugovima na Zapadu postoji ideja da se takvo oružje može upotrebiti i to ne mora biti strašno. Može biti strašno, a možda i ne, ali na to moramo obratiti pažnju. I obraćamo pažnju", naglasio je. 

Prema njegovim rečima, upravo je to ono što je povezano sa izjavama o mogućnosti promene ruske nuklearne doktrine.

"Strateške nuklearne snage Ruske Federacije su uvek u stanju pune borbene gotovosti, tako da nas ono što sada rade zapadne zemlje malo brine, ali mi to, naravno, pažljivo pratimo", rekao je Putin u razgovoru sa novinarima.

Putin je ukazao da je reakcija Zapada na njegove mirovne inicijative očekivana, ali će ih razumni političari uzeti u obzir, ako žele da okončaju sukob u centru Evrope.

"Što se tiče reakcije naših takozvanih partnera, rekli ste da je nisam očekivao. Baš suprotno, očekivao sam upravo takvu reakciju u prvoj fazi. Šta će biti kasnije, vreme će pokazati. Sve će zavisiti od situacije na terenu. Mislim da će neki razumni političari ipak razmišljati o tome da li su predlozi koje sam dao realni, objektivni i u skladu sa interesima ugovornih strana i cele Evrope, između ostalog, da li oni zaista žele da okončaju sukob u centru Evrope", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Hanoju.

Prema njegovom mišljenju, nihilizam u pogledu mirovnih predloga Moskve neće trajati večno.

"Ruski uslovi za rešenje u Ukrajini menjaće se u zavisnosti od situacije na liniji kontakta", istakao je ruski predsednik.

Takođe, Putin je naglasio da Rusija razmišlja o mogućim promenama svoje nuklearne doktrine.

Putin je još jednom naglasio da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom i da je spremna da nastavi dijalog na osnovu sporazuma u ​​Minsku i Istanbulu.

"Ako je uslov Kijeva za pregovore povlačenje ruskih snaga - to se nikada neće desiti", objasnio je on.

Putin je nazvao pogrešnim obrazloženje koje se čuje na Zapadu, prema kojem Rusiji treba da se nanese strateški vojni poraz.

"Za Rusiju će strateški poraz značiti kraj njene državnosti. Oni kažu da žele da nanesu strateški poraz na bojnom polju. Šta to znači za Rusiju? Za Rusiju to znači kraj njene državnosti, kraj hiljadugodišnje istorije ruske države", rekao je Putin.

Ističe da se postavlja pitanje, zašto da se plaše i zar nije bolje ići do kraja?.

Putin je objasnio i da se ruska vojska priprema "za sve moguće scenarije u Ukrajini", ali i da Rusija ni od koga ne traži pomoć. 

Novi sporazum o saradnji između Rusije i Severne Koreje ne predstavlja razlog za bezbednosnu zabrinutost Južne Koreje, objasnio je ruski predsednik. 

"Republika Koreja nema šta da brine, jer naša pomoć u vojnoj sferi u skladu sa ugovorom koji smo potpisali nastaje samo ako se izvrši agresija na jednu od potpisnica dokumenta", rekao je ruski lider.

On je napomenuo da Južna Koreja ne planira agresiju na Severnu Koreju.

"To znači da se ne treba plašiti naše saradnje u ovoj oblasti", zaključio je Putin.

Jedno od pitanja novinara odnosilo se na njegov prethodni predlog slanja projektila protivnicima Zapada, kao odgovor na to da SAD i njihovi saveznici daju zeleno svetlo ukrajinskim udarima duboko u Rusiji.

"Pošto Zapad tvrdi da ima pravo nekažnjeno da naoružava Ukrajinu, Moskva zadržava isto pravo i mogla bi, između ostalog, poslati i precizno oružje dugog dometa u Pjongjang. Ne isključujemo isporuku oružja drugim zemljama, uključujući Demokratsku Narodnu Republiku Koreju", rekao je Putin. 

Naveo je da je nemoguće revidirati sankcije Severnoj Koreji u uobičajenom formatu, "ali treba da se radi na tome".