Samit o klimatskim promenama u Dubaiju, fokus na čistoj energiji

Samit o klimatskim promenama u Dubaiju
Izvor: Kosovo online

U Dubaiju je počeo Samit lidera o klimatskim promenama KOP 28 u okviru koga učestvuje 170 lidera iz čitavog sveta. Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan je najavio je formiranje Specijalnog fonda od 30 milijardi dolara za pronalaženje klimatskih rešenja širom sveta.

Samit o klimatskim promenama KOP 28 po mnogo čemu je specifičan, pre svega po broju učesnika – na njemu učestvuju lideri gotovo 170 zemalja iz celog sveta.

Specifičan je i po tome koliko je alarmantna situacija i na to su ukazali domaćini, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i domaćin predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan.

Njihove poruke su da živimo u vreme potpunog kolapsa klime. Pozivaju da se da snažan odgovor kako bi se sprečile posledice s kojima se već suočavamo.

I uoči ovog samita u Dubaiju upozorili su na to da se temperatura na planeti povećala za 1,2 stepena Celzijusa. Približava se pragu koji je postavljen 2015. Pariskim sporazumom, a to je 1,5 stepeni Celzijusa iznad temperature preindustrijskog doba. Zato upozoravaju da je neophodno što pre dati odgovore na promenu klime i pomoći zemljama koje su suočile sa teškim posledicama klimatskih promena.

Iako se uoči održavanja ovog Samita sumnjalo da se može dati i ozbiljan odgovor i postići konsenzus i zbog samog mesta gde se održava, jer je jedan od zahteva klimatskog sporazuma napuštanje fosilnih goriva i svih radnji koje izazivaju veliku emisiju ugljenika u atmosferu, na samom početku već je postignut dogovor o formiranju fonda za pomoć državama u saniranju posledica klimatskih promena.

Prvi su Ujedinjeni Arapski Emirati izdvojili 100 miliona dolara u taj fond, a potom su to učinili i drugi, pre svega zemlje Evropske unije, Nemačka i Velika Britanija. Pozitivni signali se već vide.

Šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan rekao je da mu je drago da može da objavi formiranje Specijalnog fonda od 30 milijardi dolara.

"Cilj je pronalaženje klimatskih rešenja širom sveta. On je osmišljen tako da se premosti jaz u finansiranju kad je reč o klimi i da to bude po razumnoj ceni. U proteklih nekoliko decenija izgradili smo kapacitete na polju čiste obnovljive energije i napravili nacionalni plan da se dostigne klimatska neutralnost do 2050. Posvećeni smo smanjivanju emisije štetnih gasova za 40 odsto do 2030. Uložili smo što milijardi dolara u finansiranje klimatske akcije, a fokus je čista energija", rekao je Bin Zajed.

Generalni sekretar UN pozvao je vlade da pomognu industriji da napravi pravi izbor – regulacijom, donošenjem zakona, postavljanjem poštene cene ugljenika, ukidanjem subvencija za fosilna goriva i usvajanjem ekstraporeza na profit.

"Ne možemo da spasemo planetu ako se uzdamo u fosilna goriva moramo da ubrzamo prelazak na obnovljive izvore energije i da to bude pravedno raspoređeno", rekao je Gutereš.