Stoltenberg: Nato svoj nuklearni arsenal prilagođava bezbednosnim pretnjama

Jens Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg, komentarišući "najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije", kazao je da Alijansa prilagođava svoje sposobnosti trenutnim bezbednosnim pretnjama, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima pre dvodnevnog sastanka ministara odbrane Natoa u Briselu koji će uključivati skup grupe za nuklearno planiranje Alijanse, Stoltenberg je za nuklearno oružje kazao da je krajnja bezbednosna garancija i sredstvo za očuvanje mira.

Govoreći o onome što je nazvao "tekućom adaptacijom" nuklearnog arsenala Natoa, Stoltenberg je rekao da je Holandija u junu proglasila prve borbene avione F-35 spremne za nošenje nuklearnog oružja i rekao da SAD modernizuju svoje nuklearno oružje u Evropi.

Stoltenberg je ukazao na povećanje ruske aktivnosti oko nuklearnih sposobnosti.

"Ono što smo videli poslednjih godina i meseci je opasna nuklearna retorika sa ruske strane... Takođe vidimo još neke vežbe, nuklearne vežbe na ruskoj strani", rekao je generalni sekretar Natoa.

Rusija je u utorak saopštila da su njene trupe započele drugu fazu vežbi uvežbavanja raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja zajedno sa beloruskim trupama nakon, kako je Moskva rekla, pretnji zapadnih sila.

Otkako je 24. februara 2022. poslao hiljade vojnika u Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin je u više navrata govorio da bi Moskva mogla da koristi nuklearno oružje za odbranu u ekstremnim situacijama.

Rusija optužuje SAD i njene evropske saveznike da su gurnuli svet na ivicu nuklearne konfrontacije dajući Ukrajini oružje u vrednosti od više milijardi dolara, od kojih se neko koristi na ruskoj teritoriji.

Stoltenberg se osvrnuo i na modernizaciju kineskog nuklearnog oružja rekavši da se očekuje da će Peking povećati broj nuklearnih projektila u roku od nekoliko godina i da će mnoge od njih moći da dođu do teritorije Natoa.