U Nemačkoj poljoprivrednici traktorima blokirali puteve širom zemlje

Nemačka
Izvor: Gazeta Express

Nemački poljoprivrednici blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, a planiran je štrajk koji će trajati nedelju dana i koji je usmeren protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, prenosi Dojče vele.

Kako piše Dojče vele, na outevima se očekuje hiljade traktora u okviru protesta koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji, dok je nemačka policija prijavila proteste u skoro svim saveznim državama. 

U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odatle krenuti ka Majncu, dok su u saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali poremećaj, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu.

U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg napred upozorio na haos u saobraćaju.

I u Berlinu je planiran protest ispred Brandenburške kapije, a protest se očekuje i u Kelnu, dok su prvi traktori stigli i do aerodroma u Mešede-Šurenu Hohsauerlandu, a  poljoprivrednici blokiraju pistu traktorima. 

Poljoprivrednici su najavili  da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute do ponedeljka sledeće nedelje i upozorili da će ukidanje poreskih olakšica oterati farme iz poslovanja. 

Očekuje se da danas neće biti dela Nemačke koji će normalno funcionisati. 

Vlasti su pozvale građane da danas više koriste šinski prevoz i odustanu od vožnje automobila, a poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gde je moguće, dok će škole pravdati izostanke deci.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog meseca je napravila plan koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel. 

Ti predlozi su deo paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu. 

Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila u svojim planovima i rekla da će oslobađanje od poreza na vozila biti zadržano i da će postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali je udruženje nemačkih poljoprivrednika insistiralo na potpunom poništenju planova i poručilo da će nastaviti sa "nedeljom akcije", koja danas počinje.