Ursula Fon der Lajen u ponedeljak sa Makronom i Sijem o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji

Ursula fon der Lajen
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u ponedeljak će boraviti u Parizu kako bi učestvovala na trilateralnom sastanku sa predsednicima Francuske i Kine Emanuelom Makronom i Si Đinpingom, saopštila je danas portparolka Komisije Arijana Podesta.

Podesta je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje da li će sastanku prisustvovati i drugi evropski lideri, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, rekla da je predsednicu EK pozvao Makron i da nije na njoj da komentariše da li će drugi lideri biti prisutni.

"Ne mogu da prejudiciram koje su teme o kojima će se razgovarati. Jasno je da postoji nekoliko ključnih pitanja koja su od vitalnog interesa za EU i koja se tiču njenih odnosa sa Kinom, posebno rat protiv Ukrajine kao opšta tema, aktuelna geopolitička situacija i, naravno, trgovinski i ekonomski odnosi su visoko na agendi", navela je Podesta.

Ovo nije prvi put da će sastanak biti održan u ovom formatu, kazala je Podesta i podsetila da su Makron i Fon der Lajen boravili u poseti Kini u aprilu prošle godine.

Si će u nedelju doputovati u Francusku na tri dana, a potom će obići Srbiju i Mađarsku.