Veber: Puna podrška ENP kandidaturi Ursule fon der Lajen za drugi mandat

Ursula fon der Lajen na konferenciji sa EPP
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Evropske narodne partije (ENP) desnog centra Manfred Veber saopštio je danas da je prvi samit EPP od pobede te političke grupacije na evropskim izborima obeležila puna podrška ENP kandidaturi aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi mandat.

"Stabilnost. Snaga. Jedinstvo. Prvi samit ENP od naše pobede na evropskim izborima obeležila je naša puna podrška Fon der Lajen za drugi mandat na mestu predsednika Evropske komisije. Snažnoj Evropi treba liderstvo EPP", naveo je Veber na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Polјski premijer Donald Tursk rekao je da je "veoma zadovolјan" trenutnom saradnjom sa aktuelnom predsednicom Evropske komisije jer ona, kako je naveo, u potpunosti razume pitanja od fundamentalne važnosti za Polјsku.

Tusk je podržao i estonsku premijerku Kaju Kalas, za koju se spekuliše da bi mogla da nasledi Žozepa Borelјa na poziciji visokog predstavnika EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku, prenosi Gardijan.

Lideri EU sastaće se danas na neformalnom sastanku u Briselu na kojem će, prvi put zvanično od izbora za EP, razgovarati o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

Trebalo bi da tokom sastanka razgovaraju o tome ko će biti novi predsednici Komisije i Evropskog saveta, kao i ko će biti novi visoki predstavnika EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku.