Završna deklaracija Samita o Ukrajini bez podrške zemalja Briksa

Spisak zemalja koje su podržale deklaraciju o Ukrajini
Izvor: PrintScreen

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji je održan u Švajcarskoj, potpisale su 84 zemlje, ali je izostala podrška država Briksa, prenosi švajcarska agencija SDA.

Agencija ukazuje da je izostala podrška zemalja kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika.

Poređenje spiska delegacija na konferenciji sa spiskom zemalja koje podržavaju završnu deklaraciju pokazuje da nekoliko država neće potpisati završni dokument - Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Kolumbija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika , Surinam, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

SDA ocenjuje da nedostatak podrške zemalja Briksa, među kojima su Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika, predstavlja značajan faktor.

Agencija ukazuje da Samitu nisu prisustvovale Kina i Rusija, a da su Brazil, Indija i Južna Afrika učestvovale, ali ne sa šefom države.

Šefovi država i vlada koji su učestvovali nisu bili u mogućnosti da se dogovore oko jasnog pristupa uključivanju Rusije u mirovni proces na ukrajinskom Samitu.

Nije bilo konsenzusa o pitanju kada tačno i kako Rusija treba da bude uključena u budućnosti, rekla je predsednica Švajcarske Viola Amherd u završnoj reči.

Potrebni su dalji koraci i Švajcarska je spremna da odigra svoju ulogu, dodala je Amherd, a Samit je stvorio zamah.

Naglasila je da Deklaracija sa Samita šalje snažan signal da su potrebne promene i da postoje zajedničke ideje za pošten i trajni mir.

Amherd je takođe pomenula obezbeđenje nuklearnih objekata, pristup Ukrajine svojim lukama, oslobađanje svih ratnih zarobljenika i povratak dece deportovane iz Ukrajine u svoju domovinu.