Zelenski: Nadam se brzim rezultatima nakon mirovne konferencije u Švajcarskoj

Volodimir Zelenski
Izvor: Kosovo Online

Podrška zapadnih i drugih svetskih lidera na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj miru u Ukrajini održanoj u švajcarskom gradu Birgenštoku pokazuje Ukrajini da se može obnoviti primena međunarodnog prava, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, rekavši da se nada "brzim rezultatima nakon mirovne konferencije", prenosi RTV.

"Nadam se da možemo postići rezultate što je pre moguće", rekao je ukrajinski predsednik na plenarnom zasedanju, prenosi Rojters navodeći da je Zelenski izrazio uverenje da će svi u svetu uvideti da se povelja UN može primenjivati u punoj efikasnosti.

Tokom izlaganja Zelenski je najavio da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba na drugom mirovnom samitu.

"Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata", rekao je Zelenski, preneo je ranije Kijev Independent.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da je konferencija "s pravom" nazvana "Put ka miru", jer takav cilj neće biti postignut ni u jednom koraku.

"To nisu bili mirovni pregovori jer Putin nije ozbiljan u pogledu okončanja rata. On insistira na kapitulaciji. Insistira na ustupanju ukrajinske teritorije -- čak i teritorije koju on danas nije okupirao. On insistira na razoružanju Ukrajine, ostavljajući je ranjivom na buduću agresiju. Nijedna zemlja nikada ne bi prihvatila ove nečuvene uslove", navela je.