Crna Gora bi mogla da profitira od inicijative "Otvoreni Balkan"

zastava crne gore
Izvor: Večernje novosti

Ekonomski analitičar Predrag Drecun izjavio je da bi Crna Gora trebalo da prihvati da bude član "Otvorenog Balkana“, jer bi od te integracije mogla da ima značajne koristi, prenosi Sputnjik. 

"Svaka integracija je dobra i poželjna ako se akteri drže dogovora na početku njenog formiranja. Kao ideju podržavam ‘Otvoreni Balkan’, jer bi od toga korist mogli da imaju građani regiona. Da plastično to objasnim, nema tog građanina Crne Gore i Srbije koji bi bio protiv toga da se na Dobrakovu ili na drugim graničnim prelazima ne čeka toliko dugo. Dakle, integracija treba da bude na fer osnovama. Prisetismo se CEFTE koja je bila dobro zamišljena , ali je propala jer su svi počeli da varaju", navodi Drecun.

On ističe da bi zato trebalo dati čvrste garancije da će "Otvoreni Balkan" biti sproveden onako kako je i zamišljen.

"Ako lideri zemalja članica ne mogu dati garancije da će se to sprovesti, mogu se tražiti garancije nekih drugih faktora koji bi obezbedili da ta integracija bude dugoročna. Mislim da bi ‘Otvoreni Balkan’ bilo dobro rešenje za Crnu Goru jer bi se otvorili prozori da se uključi u jedno veliko regionalno tržište. Jer u ovom trenutku mišljenja sam da se Crna Gora ne može uključiti u tržište Evropske unije. ‘Otvoreni Balkan’ bi bio dobar prelazni period za Crnu Goru prema nekim budućim evropskim integracijama", kaže Drecun.

On podseća da francuski predsednik Emanuel Makron predlaže neku redefiniciju uslova ulaska u EU.

U tom svetlu, kako ističe, "Otvoreni Balkan" je šansa jer "bolje imati vrapca u ruci, nego goluba na grani".

Ko je u Crnoj Gori za, a ko protiv "Otvorenog Balkana"

Drecun dodaje da se predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista protive "Otvorenom Balkanu" iz nekih samo njima znanih razloga.

"DPS je bio na vlasti kada je prezentovana ideja ‘Otvorenog Balkana’ i tada je crnogorska vlada, u kojoj je DPS bio dominantan, imala loše odnose sa Srbijom. Očigledno je da su oni imali neke političke razloge što su se protivili toj inicijativi. Pošto je Srbija ekonomski najmoćnija članica ‘Otvorenog Balkana’ očigledno da su se plašili njene dominacije u toj integraciji, što DPS nije odgovaralo. Taj rizik da Srbija bude dominantna u ‘Otvorenom Balkanu’ postoji, ali se može i to regulisati određenim pravilima", smatra Drecun.

Kako napominje, Crna Gora ako bude pametno vođena može da profitira od integracije u "Otvoreni Balkan".

"Otvara joj se veliko tržište, a ona ima malu meru ekonomskog potencijala, ali ukoliko ponudi kvalitetne proizvode i uslugu, može ostvariti korist za sebe u okviru balkanskih integracija", uveren je Drecun.

Od pokretanja 2019. godine argumenti "za" i "protiv" "Otvorenog Balkana" uglavnom se svode na političke. Iako je Crna Gora od pokretanja te inicijative odbijala da joj pristupi, novi premijer Dritan Abazović, izabran krajem aprila ove godine, podržava ulazak Crne Gore u taj savez.

Osim Đukanovićeve DPS protiv ulaska Crne Gore u "Otvoreni Balkan" su i dve socijaldemokratske partije, a ulazak podržavaju Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Abazovićeva URA.