Garić: Abazović i SAD za "Otvoreni Balkan", Kurti i Nemačka protiv

Miloš Garić K1

Dritan Abazović je na talasu podrške koji za "Otvoreni Balkan" stiže iz SAD prepoznao momenat da Crnu Goru priključi ovom važnom regionalnom projektu, dok se Aljbin Kurti oslanja na Berlin i pruža grčevit otpor normalnim odnosima i regionalnoj saradnji, rekao je u razgovoru na televiziji K1 urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

On kaže da je Abazović spletom okolnosti došao u priliku da vodi Crnu Goru, i da je kao vešt političar shvatio da je budućnost u saradnji, povezivanju regiona i olakšavanju ekonomskog razvoja, a ne u nastavljanju politike neprijateljstva i antisrpstva, koju je u Podgorici godinama gajio Milo Đukanović.

"Videćemo šta će se desiti, da li će Abazović uspeti pored Đukanovića da taj plan sprovede. Ali, važno je istaći da za "Otvoreni Balkan" puna podrška stiže iz Vašingtona, s kojim je Abazović očigledno u bliskim kontaktima, uostalom tako je i došao na vlast u Crnoj Gori. S druge strane Kurti u Americi očigledno ne stoji dobro, to se videlo i po njegovoj nedavnoj poseti SAD, kada je u 20 dana turistički obišao razne gradove, univerzitete, škole stranih jezika i sahranu Medlin Olbrajt gde je izrazio saučešće. To je ono što nosi iz SAD u Prištinu“, kaže Garić.

Po njegovim rečima, u Prištini su vrlo nezadovoljni rezultatima Kurtijevog boravka u Americi, koja je ključni sponzor kosovske državnosti.

"Opozicija ga svakodnevno kritikuje i sva je prilika da se spremaju izbori na Kosovu. Kako stvari stoje, neko drugi će umesto Kurtija morati da se bavi "Otvorenim Balkanom" i odnosima u regionu. Kurti nije uspeo da uradi ništa dobro ni za Prištini, ni za region, i tu je uloga Nemačke veoma bitna jer oni još pružaju punu podršku toj njegovoj politici, sabotirajući "Otvoreni Balkan" sa pričom o Berlinskom procesu, za koji žele da ostane primaran“, rekao je između ostalog Garić.