Garić i Petronijević: Kurti u stalnoj kampanji laži protiv Srbije, Lajčak se potpuno diskreditovao

Garic i Petronijevic Kurir TV
Izvor: Kurir

Aljbin Kurti je u stalnoj propagandnoj kampanji protiv Beograda, kojom pokušava da stekne poene na Zapadu i istovremeno nanese štetu Srbiji optužbama i izmišljotinama koje iznosi, rekli su za TV Kurir advokat Goran Petronijević i glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

U razgovoru povodom nedavnog intervjua koji je Kurti dao za američki CNN, voditelji TV Kurir su posebno apostrofirali deo izjave premijera Kosova u kome je on istakao da “Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju", uz još jednu opomenu da Srbija nije neutralna, već da je na strani Ruske Federacije i da Srbi imaju "42 operativne baze koje rade oko Kosova".

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić istakao je da Kurti ovim pokušava dve stvari, da preko napada na Srbiju stekne bolju poziciju Kosova na Zapadu, a da istovremeno na taj način pokušava i da ojača sopstvenu poziciju u Prištini gde trpi jake napade opozicije.

“Kurti je u jednoj konstantnoj i permanentnoj kampanji laži protiv Beograda i koristi se svakom mogućom prilikom. Mislim da je ovo jedan smišljen i čak plaćen PR, dogovoren sa CNN-om i još nekim medijima u SAD. Znamo da je nedavno imao neke intervjue i u britanskim i francuskim medijima, gde je konstantno iznosio ove teze, o ugroženosti Kosova od strane Srbije, da je Srbija saveznik Rusije i da će izazvati nestabilnost na Balkanu. Govori takođe da Evropa greši što je popustljiva prema Beogradu, o privilegijama koje on vidi da Beograd ima održavajući dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, jer to očugledno smeta Albancima u Prištini. Njima ustvari smeta što Beograd na taj način uspeva da vodi uspešnu spoljnu politiku, nasuprot njima koji su stari mezimci Zapada”, kaže Garić.

Garić smatra da Kurti pokušava da na Beograd prebaci krivicu za imaginarni rat, za koji tvrdi da će se dogoditi na Zapadnom Balkanu.

“Kurti pokušava da na Beograd svali krivicu. Svaka šteta koju uspe da napravi srpskoj strani za Kurtija je uspeh. Ideja mu je da izazove reakciju javnog mnjenja i političara na Zapadu, da dovedu do onoga što Albanci priželjkuju odavno, to famozno međusobno priznanje. I tu nemaju granica u snishodljivom ponašanju, kako bi pokušali da izazovu opet neko sažaljenje. Mi smo prošli kroz tu propagandu već, kroz fabrikovanje događaja, kao što je Račak. Kurti i ta ekipa su zarobljenici mržnje i onog nekadašnjeg vremena. Mržnjom i neprijateljstvom prema Beogradu Albanci na Kosovu neće naći sreću. Srbi i Srbija su svuda oko njih i dok ovo ne prestanu da rade neće biti pomaka ni u dijalogu. Brisel i Lajčak, međutim, idu na ruku Albancima. Lajčak bi trebalo da bude smenjen sa mesta specijalnog predstavnika zbog ponašanja u poslednje vreme. On hvali Prištinu, dok Kurti krši elementarna prava Srba", rekao je Garić.

Prema njegovim rečima, Kurti pokušava i da svoju poziciju na Kosovu učvrsti, jer ga opozicija ozbiljno ugrožava.

"Najglasniji su Demokratska partija na čelu sa Hašimom Tačijem, koji je u zatvoru, i koji između ostalog Kurtija krivi za to jer taj njihov sukob traje od ranije, kao i Haradinaj koji svaki dan šalje kritike na račun vlade. Sada se u Prištini vodi polemika da li je Aljbin Kurti bio u OVK i na koji način je pripadao tom svetu, jer 60.000 njih je ušlo na taj spisak, pa se sad to svodi na neku manju brojku, na 20.000. Jer se za njihove prinadležnosti odvaja novac iz budžeta. Zbog svega toga on težište prebacuje na Beograd. U Americi ne stoji dobro, popucale su mu veze, ne može da otputuje tamo iako tamo sedi Bajden. Ali očigledno Vašington u Kurtiju vidi problematičnu ličnost. Tu je Vjosa Osmani koja ima dobre veze sa Vašingtonom i koja uskače u teren i sad tu imamo dosta složenu političku situaciju”, rekao je Garić.

Advokat i predsednik Centra za obnovu međunarodnog parava Goran Petronijević, takođe, smatra da je Kurtijev intervjuu za CNN klasičan PR.

“Aljbin Kurti izlazi sa nekom izjavom za koju misli da će da ostvari ciljeve. Onaj medij koji je to objavio, on će profitirati, kao i Aljbin Kurti, koji daje takve izjave. Ovo što je rekao mislim da i nije iz njegove glave. Izneo je niz neistina i zlonamerno tumačenje nekih stvari. Voleo bih da je Kurti u pravu što se 42 srpske baze tiče, ali nije. Kada neko priziva sukob to ima i drugo značenje, da to može da se i desi. Kurti želi da bude Zelenski”, kaže Petronijević.

Petronijević, takođe, ukazuje na štetu koju Srbiji nanosi delovanje Miroslava Lajčaka, za koga je rekao da je to već pokazao i ranije u svojoj karijeri na Balkanu.