Petronijević o slučaju protiv Todosijevića: Zakon bio prekršen na štetu okrivljenog

Goran Petronijević
Izvor: Kosovo Online

Odluka Vrhovnog suda takozvanog Kosova, koji je vratio slučaj bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića na ponovno suđenje, predstavlja pokušaj da se taj postupak uvede u tok zakonitosti, izjavio je advokat Goran Petronijević za Kosovo onlajn.

Podsećamo, Ivana Todosijevića je Osnovni sud u Prištini osudio na dve godine zatvora jer je izjavio da je povod za NATO agresiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Danas  je Vrhovni sud usvojio zahtev branioca za zaštitu zakonitosti, poništio presudu Osnovnog suda u Prištini, kao i presudu Apelacionog suda i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Petronijević objašnjava da činjenica da je usvojen zahtev za zaštitu zakonitosti govori u prilog tome da je zakon bio povređen na štetu okrivljenog.

"Ne znam detalje, ali ne bih bio optimista u ponovljenom postupku. To će trajati još najmanje šest meseci do godinu dana, koliko je neophodno za okončanje prvostepenog i drugostepenog postupka", naglasio je naš sagovornik. 

On je ranije izjavio da, materijalno-pravno gledano, to što je Todosijević rekao o Račku apsolutna istina. 

"Račak jeste izmišotljina. To potvrđuju i stavovi Haškog  tužilaštva i Haškog tribunal jer je Račak ‘izbačen’ kao događaj o kome se bilo šta sudi", kaže Petronijević i navodi da je opšte prihvaćen stav da je Račak bio događaj koji je i lažno prikazan u medijima i javnosti, a koji je trebalo da posluži isključivo za donošenje odluke o početku bombardovanja SRJ.