Hoće li Hoti doći u Brisel ili SAD vraća udarac?

Vucic hoti
Izvor: Kosovo Online

Partijska neslaganja u Prištini oko platforme za dijalog sa Srbijom i mogućnost da se Avdulah Hoti ne pojavi na čelu kosovske delegacije u nedelju u Briselu na zakazanom nastavku dijaloga pod pokroviteljstvom EU, pokrenuli su spekulacije na temu da li to sada predstavlja „kontraudar“ Vašingtona posle šokantnog otkazivanja sastanka u Beloj kući pre desetak dana.

Upitan kako gleda na nastavak dijaloga pošto postoje naznake da Priština neće biti zastupljena u nedelju na najvišem nivou, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć u Parizu kazao da je čuo određene glasine da Albanci neće doći u Brisel, iako se čekalo mesecima na nastavak dijaloga.

Vučić je rekao da tako svaki put čine kada im nešto nije po volji.

“Sačekaću da vidim i sutra ćemo biti pametniji. Srbija je spremna, i spremni smo da odavde idemo u Brisel”, poručio je predsednik Srbije.

I dok pojedini funkcioneri EU izjavljuju da su izuzetno radosni zbog nastavka dijaloga uz posredovanje EU, poput izvestiteljke EP za Kosovo Viole Fon Kramon, u Prištini je juče bila potpuna konfuzija u parlamentu Kosova, povodom dogovora o platformi s kojom premijer Hoti treba da se pojavi na nastavku dijaloga u nedelju u Briselu.

Premijer Avdulah Hoti, koji bi trebalo da predvodi kosovsku delegaciju, nije predao poslanicima pisanu platformu za dijalog u koji ulazi bez predsednika Kosova Hašima Tačija, optuženog pred Specijalnim sudom za ratne zločine, a odbačen je predlog koji su izneli predstavnici Samoopredeljenja.

Rasprava je odložena za danas, pa će biti vrlo interesantno kakav će na kraju biti zaključak zvanične Prištine pred odlazak u Brisel.

Ako do sastanka u nedelju ipak dođe, to će biti prvi sastanak predstavnika Beograda i Prištine posle duge pauze nastale zbog  uvođenja prištinske takse u novembru 2018.

Ono što je nepoznanica i što se samo naslućuje to su teme dijaloga, a obe strane najavile su dijametralno suprotan stav pred sam sastanak. Hoti i kosovski zvaničnici nedeljama unazad postavljaju uslove o kojima ne može da se pregovora, pa se došlo do toga da bi na sastanku po „kosovskim pravilima“ Srbija trebalo samo da potpiše nezavisnost Kosova.

S druge strane predsednik Srbije kaže da će razgovori biti teški i da je status kvo neodrživ, ali i da neće popustiti pod pritiscima i da neće pristati na to da „Kosovo sve dobije, a Srbija ništa“.

Vučić često govori o ekonomskom aspektu, koji je pokrenuo predstavnik Bele kuće Ričard Granel, insistirajući na tome da treba obezbediti više ekonomskih ulaganja i zapošljavanje ljudi. Vučić ističe i da je spreman za razgovore u bilo kom formatu i sa bilo kojim posrednicima i da razgovore sa predstavnicima Evropske unije vidi kao jednako teške kao i one u Beloj kući, da je spreman na razgovor i da čuje koja se rešenja nude, ali da nije svako od njih prihvatljivo.