IFIMES: Nasilje na severu Kosova dovelo u pitanje kampanju i regularnost održavanja izbora

Rosu u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane pripremio je analizu izborne kampanje u svetlu aktualne političke situacije na Kosovu, koja protiče u „u znaku napetosti, čak i nasilja na severu Kosova“.

U analizi se ističe da je prvobitno došlo do napetosti zbog uspostavljanja reciprociteta 20. septembra, 2021.

„Uveden je ’reciprocitet’ na automobilske tablice izdate u Srbiji i na severu Kosova i kosovske vlasti počele su da izdaju uz naplatu probne tablice Kosova za putnička i teretna vozila, koja imaju registarske tablice izdate u Srbiji, u prisustvu teško naoružanih snaga Specijalnih jedinica kosovske policije (ROSU)“, navodi se u analizi.

Ističe se da je usledila reakcija lokalnih Srba na severu Kosova, koji su nakon odluke kosovske vlade postavili barikade na prelazima Jarinje i Brnjak.

„Situacija tokom izborne kampanje je eskalirala od napetosti do oružanih incidenata. Zahvaljujući prisebnosti građana i posredovanju EU sklopljen je šestomesečni privremeni sporazum, kojim se osigurava nesmetano kretanje vozila bez skidanja registarskih oznaka na automobilima. Time je privremeno sprečena dalja eskalacija sukoba. Situacija je dodatno podgrejana uvođenjem antidamping mera na robu iz Srbije, što predstavlja direktno kršenje više odredbi sporazuma CEFTA, kao i briselskog sporazuma o slobodnom protoku robe“, navodi se u analizi.

Dodaje se da zvanični Beograd nije imao priliku da se izjasni o antidamping merama i ponudi svoju argumentaciju, kako je predviđeno članom 22 CEFTA sporazuma, i da nije obavešten, putem CEFTA mehanizma.

Naglašava se da se nosioci izborne kampanje umesto lokalnim temama važnim za svakodnevni život građana, bave temama iz „visoke“ politike.

„Analitičari smatraju, da su dešavanja tokom izborne kampanje, pre svega napetosti i nasilje na severu Kosova, doveli u pitanje ne samo izbornu kampanju nego i regularnost održavanja lokalnih izbora, jer se postavlja pitanje da li je moguće u takvim uslovima i ambijentu održati fer i poštene izbore. Aktuelna dešavanja na Kosovu verovatno će imati negativne posledice, jer će Kosovo i dalje ostati na ’čekanju’ za ukidanja viznog režima. Dešavanja na Kosovu ukoliko se budu nastavila predstavljaju realnu opasnost da dođe do tzv. ’Bejrutizacije Kosova’, a to bi ugrozilo njegovu budućnost“, dodaje se u analizi. 

Zaključuje se da su napetost i nasilje ugrozili normalno odvijanje izborne kampanje, koja je ionako ograničena zbog mera za suzbijanje pandemije kovid-19 i da se, zbog toga, ne bi smelo dovesti u pitanje održavanje lokalnih izbora.