Drama u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, policija pucala na okupljene Srbe, dvoje zadržano na lečenju

Rosu u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu jutros u upadu Kosovske policije korišćene su šok bombe i suzavac, kao i vatreno oružje, nekoliko stotina Srba izašlo je na ulice, a desetine su povređene. Jedan Srbin se nalazi u bolnici sa teškom povredom grudi.

Sve je počelo kada je Kosovska policija iz Južne Mitrovice upala oko 8 časova u jednu od gradskih apoteka u severnom delu grada zbog navodno carinskih papira o nabavci lekova, a kako navode očevici, upali su i u nekoliko radnji.

Navodno, radi se o "akciji sprečavanja krijumčarenja robe". Narod se zatim okupio šokiran ovakvim upadom policije na sever, a situacija je eskalirala kada su policajci počeli da bacaju šok bombe i suzavac. Okupljeni građani su tada uzvratili kamenicama.

Pripadnici Rosu u Severnoj Mitrovici 

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu.

Oštećeno više automobila

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, a jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović-Alas" i Bošnjačke mahale.

Šok bombe i suzavac i u Zvečanu

Kako Kosovo onlajn saznaje, policija je intervenisala suzavcem i šok bombama i u Zvečanu.

Blokiran most kod "Dudinog krša"

Kosovska policija i Rosu blokirali su most kod "Dudinog krša". Taj put spaja Mitrovicu sa magistralnim putem Priština - Raška.

Upucan Srbin u Zvečanu, šestoro primljeno u KBC Kosovska Mitrovica

Prema poslednjim informacijama šestoro Srba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica. U najtežem stanju je muškarac iz Zvečana, koji je upucan s leđa u predelu grudnog koša.

Barikade u Zvečanu

Okupljeni građani u Zvečanu postavljaju barikade.

Vučić krenuo u Rašku 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

Policija privela Srbina u Zvečanu 

Kosovska policija uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu, prenosi Indeksonlajn.

Kurti: Akcija je završena

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je nakon akcije kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu i pozvao na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena.

Detonacije kod Bošnjačke mahale

Poslednja detonacija koja se čula u Severnoj Mitrovici bila je iz pravca Bošnjačke mahale.

Oglasio se i Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog. 

Kosovska policija pucala Srećku Sofronijeviću u leđa

Srećko Sofronijević iz Zvečana upucan je jutros od strane pripadnika specijalne kosovske policije, i on je u teškom stanju primljen u KBC Kosovska Mitrovica.

Elek: Izvadili smo metak, pacijent je u stabilnom stanju

Direktor KBC u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je za Kosovo onlajn da su, nakon jutrošnje akcije Kosovske policije u Severnoj Mitrovici dve osobe hopitalizovane. 

"U KBC Kosovska Mitrovica smeštena su dva pacijenta, jedan teško povređen, upucan je mučki s leđa, ima povrede desne lopatice, prelom drugog rebra i metak mu je izašao na prednju stranu vrata, uz obilno krvarenje. Urađena je hitna hirurška intervencija, metak je izvađen. On se nalazi u jedinici intenzivne nege i za sada je u stabilnom zdravstvenom stanju", rekao je Elek.

Mila
13. Oktobar 2021.
Senzacionalizam...
Info je potpuno štura!
Razlog za svaku policijsku intervenciju, ma gde bila, mora postojati!
Bojan
13. Oktobar 2021.
Postoji provokacija , teror i represija režima u Prištini pred kosovske izbore da dokažu koliko su jaki
Nik
13. Oktobar 2021.
Sta ste mislili vi da bude anrhia, bez policije, bez zakona kao divli zapad.
Miodrag iz Peći
13. Oktobar 2021.
I na "Divljem Zapadu" ima reda i zakona. Npr. U Indijanskum "Rezervatima" u SAD može delovati samo indijanska policija i FBI samo u izuzetnim prilikama. Ne daj Bože da plicajac iz susednog grada koji nije u katastru ršzervata bio bi automatski uhapšen a aki se opire i pikuša nešto i ubijen ko pas luraluca iz susednog sela.
Poređujete ZSO sa Republukom Srpskom ne ZSO će biti uređena po primeru Indijanske Samouprave u SAD gde kosovski zakoni uopšte ne važe.
Miodrag iz Peći
13. Oktobar 2021.
Evo zašto je doneta odluka da policija izJužne Mitrovice deluje u severnom delu Mitrovice!
I to dva dana pred izbornu tišinu i četri dana pred lokalne izbore. Svi znamo da se samo prema Srbima nekoliko dana pred izbore menjaju izborni zakoni i u skladu sa neost arenim željama poništavaju zakonske odredbe i sužava se pravo glasa isključivo za Srbe. Od ponuštavanja UMNIK dokumenata, orebrojavanje srpskih glasova u ABH skafanderima i poništavanje istih, zatim poništavanje srpskih glasova za Bošnjake i Girance a albanski glasovi mogu uvesti u parlament ivladu asimilovane Bošnjakinje i Goranke.
Ali, pored uspešne predizborne kampanje koja je otšrala do zuba naoružane ROSU i udarala šamare najgorem minustru unutrašnjih pisliva Kosova * do sada i naterala ih na ovaj očajnički potez mobilisaće Srbe na oroduženu kampanju i posle sigurno stopostotnu pobedu Srpske Liste u svih deset srpskih gradova i totalno poraziti Samooredeljenje a samim tim omogućuti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora istovršmeno sa izborima na svim nivoima u Srbiji i sa najvećim brojem glasova za Srpsku Listu do sada (oko 150.000 - 170.000 glasova) i sa 20% glasova osvojiti 30 mandata i tako steći pravo da zahtevamo mesto ministra unutrašnjuh poslova i smenu Vjose Osmani.
Teror Albanaca prema Srbima neće proći.
NO PASARAN!


HH
13. Oktobar 2021.
Pa zasto Srbi izlaze na kosovske izbore kad se nista ne pitaju?
Tani
13. Oktobar 2021.
Samo da zna narod jer nije informisan dobro akcija nisej protiv srba akcija je protiv krijumcarenja i protiv kontrabande i je u toku u celoj Kosovu
Miodrag iz Peći
13. Oktobar 2021.
Ko je "Kontra banda" već Sebi??? Albanska ISIS je haošena u tajnosti i da nije bilo VOA i RSE ne bi se znala imena i prezimena ISIS terorista. Osim toga juče je doneta odluka da pilicajci iz Severne M8trovice nemaju nadležnost u nekoliko sela gde živi minimalan broj Albanaca i da se sa nje orenosi u nadležnost pilucuje iz Južne Mitrovice. Hajdemo onda da u Vučitrnu npr. deluje polucuja iz Zubinog Potoka ili Severne Mitrovice.
Nik
13. Oktobar 2021.
Pa ovo ti je izuzetna prilika, a sto se tice ZSO, samse nadaj.
Miodrag iz Peći
13. Oktobar 2021.
Ništa ne oreostaje nego da "Recipročno" odgovorimo prema Albancima u Preševu i Bujanovcu. U Veliki Trnovac najzad očistititi od narko dilera i prouzvođača droge.
@ HH. Pa sve je ovo urađeno da se Srbi spreče da izađu masovno na izbore! Ovo je albanska predizborna propaganda. A srpski odgovor je zaokruženi broj 147 odnosno glasanje za Srpsku Listu!
Kurti NO PASARAN!
Ibar
13. Oktobar 2021.
Mir i samo mir.
Život je kratak
Miodrag iz Peći
13. Oktobar 2021.
Nekoliko puta je sajt Kosovo online je obaran.
Gariću i cela redakcijo izdržite. Da pistoji srpski pandam Pulucerove Nagrada Garić bi bio vušestruki laureat.