Jovanović i Zečević: Eskobar traži od Albanaca da ne remete plan SAD o ubrzanom dogovoru s Beogradom

Jovanović, Eskobar i Zečević
Izvor: N1, Nova 2

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović i Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije smatraju da je dobar zahtev specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se za deset meseci odloži odluka kosovske vlade za preregistraciju vozila na RKS tablice, jer se na taj način otklanja najneposrednija opasnost od nekontrolisanog razvoja događaja i dobija se na vremenu. 

Jovanović je za Kosovo onlajn rekao da je ono što je tražio Eskobar dobro za obe strane jer "otklanja najneposredniju opasnost od nekontrolisanog razvoja politike Kosova prema Srbima". 

"A dobija se u vremenu, to vreme Amerika smatra da radi za nju jer je postavila skraćene rokove za Srbiju da prihvati konačno stanje kakvo je Amerika proizvela", rekao je Jovanović. 

On smatra da je predlog Eskobara sam po sebi dobar i da se uklapa u američku političku strategiju da se sadašnji kanal pregovora sa Srbijom ne ugrozi tom jednostranom odukom Albanaca o preregistraciji vozila jer, kako je naveo, očekuju da bi jedan sveukupni prtisak na Srbiju mogao da dovede do normalizacije odnosa Beograda i Prištine do kraja ove godine. 

"Odstranjuje se jedna bodlja koja ugrožava taj kalendar događaja koji Amerika predviđa i hoće da završi što pre sa problemom Kosova, da bi mogla sa razvijenijim jedrima da pojača kampanju protiv Rusije kao jedinog prekršitelja međunarodnog prava. To bi jako poslužilo Americi kad bi "našim rukama mogla da opere svoju agresivnu prošlost" i sa pretvaranjem tog osvojenog dela Srbije u neku novu albansku državu", kaže Jovanović. 

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je da je zahtev Eskobara signal da Zapad želi da se izbegnu sukobi između Srba i Albanaca i da pokušavaju da dobiju na vremenu. 

"Međutim, moguće je da se Zapad nada da se u tom periodu postigne jedan globalni dogovor između Beograda i Prištine na osnova francusko-nemačkog plana koji još nije zvaničan, ali je praktično pripremljen, s obzirom na to da ga je video predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Zečević za Kosovo onlajn. 

Prema njegovim rečima, predlog o odlaganju preregistracije vozila s jedne strane ima pozitivne aspekte i govori o tome da Zapad ne želi sukob na Kosovu ali, s druge strane, otvara mogućnost pritisaka u smisli usvajanja nemačko-francuskog plana iza koga stoje SAD. 

"SAD i EU govore o nekoliko nedelja, koje bi bile navodno dovoljne da se postigne, po njima, kompromis koji bi podrazumevao da Srbija ne prizna Kosovo, ali da ga ne sprečava u članstvu u međunarodnim organizacijama. A na bazi tog dogovora bi usledila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine", naveo je Zečević.