Pribićević o poseti Šolca: Od Srbije se dosta traži, a malo nam se pruža

Ognjen Pribićević
Izvor: N1 Info

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da je dobro što je došlo do posete nemačkog kancelara Beogradu, ali da se očekivalo da će da donese nešto više kada je reč o proširenju Evropske unije, prenosi N1.

Navodi i da je pozicija Srbije zbog svega što se dešava teška i složena.

"Možemo da očekujemo da se pritisci nastave u pogledu pre svega spoljne politike i zahteva za usaglašavanje naše spoljne politike sa politikom EU, odnosno uvođenje sankcija - taj pritisak će se nastaviti i isto tako oko Kosova", rekao je Pribićević.

On dodaje i da se od Srbije trenutno dosta traži, ali da joj se ne pruža mnogo.

"Vrlo je teško reći kako će se situacija ovde razvijati, ali ključna stvar je to mora da bude dvosmerno, mora biti jedna strategija i to ne u smislu ovo što se govori u medijima - šargarepa i štap, svakako ne u otvaranju poglavlja, jer ovo je ratna situacija, ovo su potpuno nova vremena koja zahtevaju ozbiljnu strategiju da se kaže, mi vas vidimo kao deo EU, vidimo vas možda ne sutra ili za šest meseci, ali za godinu dana, dve godine, kao člana EU, oni se moraju obavezati na to, kako bi i ovde postojalo jedno drugačije raspoloženje", kazao je on.

Srbija je stavljena u nezgodnu poziciju i trpi posledice onog što se usvaja u Briselu, a o sankcijama ne može da glasa, zato što nije članica Evopske unije, kaže direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić.

"Šesti paket sankcija Rusiji je doveo do toga da Srbija više ne može da uvozi rusku naftu, bez obzira da li smo mi uveli sankcije Rusiji ili nismo, mi prosto ne možemo više da koristimo te pogodnosti jeftinije ruske nafte, Mađari su izdejstvovali u okviru EU da imaju neku finansijku kompenzaciju za tako nešto. Mi, s obzirom na to da nismo član EU za tako nešto nemamo mogućnost", rekao je Mijačić.

Novinar Dojče velea Nemanja Rujević smatra da poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca da u Evropskoj uniji nema mesta za zemlje koje se međusobno ne priznaju nije novost za Srbiju.

"Od kad je Vučić bio u Berlinu pre više od mesec dana, Šolc je pred Kurtijem rekao da je priznanje Kosova uslov za Srbiju da pristupi EU. Vučič se tad pravio da to nije čuo, a onda je juče na sva zvona to apostrofirao. Dakle, od tada se mnoge kolege i ja pitamo, šta Šolc ima da ponudi s jedne strane i čime da eventualno pripreti s druge strane ukoliko Srbija hoće da uvede sankcije Rusiji. Nikako da to dokučimo, nit se nešto čuje od izvora i moj je utisak da se tu i dalje tvrdi pazar", kaže Rujević.