Šta posle izbora: Kurti mora u koaliciju, pozicija predsednika za DPK, ili sve od početka

Gazeta ekspres
Izvor: Gazeta ekspres

Nesumnjivo je da će Pokret Samoopredeljenje dobiti dovoljan broj glasova za prednost u formiranju vlade, ocenjuju poznavaoci političkih prilika na Kosovu, ali ipak ističu da će biti neophodna postizborna koalicija, bez koje neće moći da se izabere predsednik. Dok politički analitičar Driton Tafalari očekuje saradnju Samoopredeljenja sa Demokratskom partijom Kosova, poznavalac političkih prilika Ljeart Hodža smatra da je to nemoguća misija.

Tafalari u izjavi za Kosovo onlajn ukazuje da će Samoopredeljenju svakako biti neophodna podrška još jedne partije, zbog izbora novog predsednika Kosova. Prema njegovoj oceni, Samoopredeljenje može da napravi postizbornu koaliciju samo sa Demokratskom  partijom Kosova.

Tafalari navodi da su moguća dva scenarija nakon izbora 14. februara.

Tafalari: Dva moguća scenarija

“Prvi scenario, iako možda trenutno zvuči nelogično zbog problema od ranije, jeste taj da jedini partner Samoopredeljenju za izbor predsednika može biti Demokratska partija Kosova, zato što su se u međuvremenu intenzivirale tenzije Samoopredeljenja sa Demokratskim savezom Kosova. Na drugoj strani ne verujem da će Ramuš Haradinaj biti prihvaćen za predsednika od ostalih partija i kada sve to uzmemo u obzir ostaje samo Demokratska partija Kosova”, ističe Tafalari.

On kao drugi scenario navodi održavanje novih parlamentarnih izbora. 

“Postoji mogućnost da opet idemo na izbore, ali mislim da to niko ne bi voleo da vidi, biće dosta teško ali ipak će se potruditi da nađu neko rešenje”, objašnjava Tafalari. 

Sa druge strane novinar i politički analitičar Ljeart Hodža isključuje mogućnost  saradnje između Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje. On ne veruje čak da DPK može da ostvari zapaženi rezultat na predstojećim izborima bez učešća “ključnih ljudi”. 

“Demokratska partija Kosova na ovim izborima učestvuje znatno oslabljena, nisam siguran da oni mogu da naprave tako veliki korak bez Veseljija i ostalih ljudi koji i dalje imaju veliki udeo u partiji. Zavisno od broja glasova koje dobiju oni mogu da uđu u neku kombinatoriku sa ostalima ili da dobiju nešto od vlasti, ali što se predsednika tiče ili koalicije sa Samoopredeljenjem to mi je za sad teško da zamislim. To se može zaključiti i po onome što su kandidat za premijera Enver Hodžaj i ostali članovi partije izjavili do sada”, navodi Hodža za Kosovo Onlajn.

Hodža: Kurti mora da napravi ustupke

Prema njegovom mišljenju matematički je nemoguće da se lider Samopredeljenja pridržava svojih trenutnih stavova, odnosno smatra da će morati da napravi određene ustupke . 

“Ako znamo da će Samoopredeljenje biti prvo, tako znamo da će Srpska lista biti prva što se političkih subjekata koji predstavljaju manjine tiče i mene interesuje kako će to da izgleda, kako će kroz ovu prepreku da “manevrišu”. Drugo, sa kojim albanskim partijama će moći da uđu u koaliciju, što će istovremeno da ih natera na to da dignu ruke od jedne, od dve velike državne pozicije koje ganjaju na ovim izborima”, dodaje Hodža.

Hodža podseća da je Samoopredeljenje oduvek želelo da dobije vladu i skupštinsku većinu, ambicija za poziciju predsednika je po njemu nerealna novina.

“Na Kosovu se nikada nije desilo da se osvoji tolika većina, da jedna izborna lista dobije i mesto premijera i mesto predsednika, smatram da neće moći ni sad”, ocenjuje Hodža.

On precizira da će u narednom periodu, osim za izbor nove vlade, poslanici u Skupštini morati da glasaju i za izbor novog predsednika Kosova. Zbog toga će Samoopredeljenju svakako nedostajati glasovi neke druge partije jer je neophodan kvorum od 80 poslanika za izbor predsednika", kaže Hodža. 

“Mi smo na prethodnim izborima imali takve situacije gde je baš ta kritična većina od 80, odnosno dvotrećinska većina, bila toliki problem da su vlade zbog te većine pale, ne nužno zbog predsednika ali zbog ostalih ustavnih promena ili šta god je bilo na dnevnom redu, a za koje je bila potrebna podrška većine”, zaključuje Hodža.

Agim
11. Februar 2021.
Amerika odlucuje za Predsednika.
Miodrag iz Peći
14. Februar 2021.
Srpska Lista odlučuje predednika i to će po svemu sudeći biti ili Fljora Čitaku ili Bedžat Pacoli.