Ustavobranitelji lošeg ustava

Tači i Kurti
Izvor: Kosovo Online

Koliko je pravni poredak na Kosovu labav i nesiguran verovatno najbolje ilustruje aktuelna ustavna i politička kriza sa rušenjem stare i formiranjem nove kosovske vlade.

„Rupa“ u Ustavu ima mnogo, oko toga se slažu i oni koji su pisali ovaj kosovski dokument, ali političku nestabilnost u Prištini posebno izaziva nedostatak precizne definicije u članu koji je trebalo da odredi vremenski rok, u okviru koga pobednička partija na izborima ima obavezu da imenuje mandatara za sastav vlade, kako bi u slučaju da to nije u stanju ova mogućnost pripala nekoj drugoj partiji.

Izostavljanjem takve norme pisci ustava kao da nisu bili svesni koliku će političku dramu na Kosovu da proizvedu. Ili možda jesu?

Kurtijev i Mustafin ćorsokak

Izbori održani 6. oktobra prošle godine doneli su rezultate koji su vrlo jasno ukazivali da Kosovo ulazi u period teške institucionalne krize. Naime, Kurtijevo Samoopredeljenje gromoglasno je proglasilo pobedu, a bilo je prvo sa samo nekoliko hiljada glasova i jednim poslaničkim mandatom ispred drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova. Pritom ni kada saberu poslanike ove partije nisu bile u stanju da sastave natpolovičnu većinu za formiranje vlade. Političko cenjkanje i natezanje trajalo je skoro četiri meseca, a posle iznuđenog dogovora Kurtija i Mustafe početkom februara, i njihovih kiselih osmeha, bilo je definitivno jasno da su ušli u politički ćorsokak.

Vlada je pala pre nego što su ministri stigli i da čestito sednu u fotelje. Sastavljen od trošnog materijala Kurtijev kabinet se nakon brzog raspada koalicije sa DSK lomio parče po parče, ali lider Samoopredeljenja i dalje nema nameru da popusti i odrekne se premijerske pozicije. I tu dolazimo do zapleta sa početka ove priče.

Kurti i njegovi saborci iz Samoopredeljenja nemaju više ni legalitet ni legitimitet u Skupštini Kosova da bi držali vlast u Prištini, ali njih u vladi čvršće od svega drži jedna ustavna nedorečenost i nelogičnost – nepostojanje tačno definisanog roka u kome partija, koju predsednik pozove, predlaže kandidata za novog premijera. Predsednik Hašim Tači je pre skoro dva meseca, po ustavnoj obavezi pozvao Kurtija da imenuje novog kandidata svoje partije, ali odgovora nema, i jasno je da ga neće ni biti. Kurti nema koalicione partnere, sve ih je svrstao u neprijateljski front, dakle nema s kim da pravi novu vladu, ali i ne želi nikome da prepusti teško osvojenu vlast. Vrlo otvoreno čak poručuje da će u tom pravcu primeniti sva već dosta puta isprobana sredstva vaninstitucionalne borbe. A pristalice Samoopredeljenja jedva čekaju šefov mig da izađu na ulice.

Dolivanje ulja na vatru

U momentu kada je, posle pristanka Ise Mustafe da njegov DSK formira novu koaliciju, Tači izdao uredbu kojom je to trebalo da se sprovede, stvar je stigla do Ustavnog suda i tu je još uvek. U sledećih nekoliko dana čeka se odluka od koje se već uveliko trese cela prištinska politička čaršija.

Kurti i njegovi pravnici iz Samoopredeljenja, njihovi novinari, analitičari i ustavni stručnjaci u ulozi nepokolebljivih ustavobranitelja tvrdo brane poziciju da nijedno tumačenje Ustavnog suda ne sme da odredi pomenuti rok, kako bi Kurti na čelu krnje vlade ostao do sledećih izbora, ma kad oni bili zakazani i održani.

S druge strane, druga grupa ustavobranitelja, na čelu sa Tačijem, Mustafom, Haradinajem i njihovim novinarima, analitičarima i pravnicima smatra da Kurti nije u pravu i da je potpuno očekivano i u skladu sa evropskom pravnom i parlamentarnom praksom da one partije koje mogu da oforme skupštinsku većinu imaju svako pravo da sastave vladu. I da bi u tom smeru Ustavni sud samo trebalo da odredi takvo pravno tumačenje.

Dva prilično jaka tabora, razdvojena potpuno različitim pogledima na državu, parlamentarnu demokratiju i ustavno pravo, ili tačnije provalijom sukobljenih interesa koji se iza toga kriju, i sa različitom podrškom spoljnih pomagača i savetnika, drže Kosovo u stanju teške neizvesnosti, paralizovano za bilo kakav napredak u pravcu boljeg života stanovnika.

Ustavni sud će doneti svoju odluku u sledećih nekoliko dana, ali ona će kakva god bude, po svemu sudeći samo doliti ulje na vatru već uzavrelih tenzija.