Vašington tajms: Ruševine pogrešne Klintonove politike na Kosovu

Spomenik Klintonu
Izvor: Danas

Ugledni politički analitičar Majkl Vejler iz Centra za bezbednosnu politiku u Vašingtonu smatra da je politička strategija SAD za Kosovo koju je nametnula administracija 42. predsednika Bila Klintona, nastala iz pogrešnih pretpostavki i nije dala pozitivne rezultate.

Kako prenosi Tanjug, Vejler je u autorskom tekstu u Vašington tajmsu naveo da je “od američke pomoći na Kosovu najvidljivija statua Bila Klintona koja se uzdiže u Bulevaru Bila Klintona u Prištini, nadomak robne kuće "Hilari".

“Obližnji park krasi metalna bista bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt, a na obodu Prištine podignuta je američka vojna baza duž autoputa koji nosi ime pokojnog sina američkog potpredsednika Džo Bajdena”, piše Vejler.

“Ulicu u Prištini dobio je i kongresmen iz Bronksa Eliot Engel, čovek koji je predsednika Klintona ubedio da bombarduje Srbe i čiji se lik danas nalazi i na poštanskoj marki”, piše Majkl Vejler i dodaje da ga sve podseća na nekakvu cirkusku predstavu.

Vejler konstatuje da je "Kosovo mešavina različitih kultura i religija i biće večiti problem jer, istorijski gledano, nikada nije moglo da se uredi bez neke forme diktature ili vojne okupacije”.

“Tokom ogorčenog sukoba između pretežno muslimanskih Albanaca i pravoslavnih Srba, albanska većina je prisilila većinu Srba hrišćana da pobegnu sa Kosova, a da to nikome u međunarodnoj zajednici nije naročito zasmetalo. Kosovo je potom proglasilo nezavisnost od Srbije", piše Vejler.

Američki istraživač i analitičar kaže da Kosovo nema gotovo nikakav strateški značaj za SAD jer je malo, nerazvijeno i previše udaljeno od Amerike. Vejler dodaje da 80 odsto mladih na Kosovu nije zaposleno, a da su najpoznatiji kosovski izvozni produkt džihadisti.

On ocenjuje da je bombradovanje donelo "pravu" autonomiju Kosovu, ali bombe nisu bile dovoljne jer je osnovana islamistička, pobunjenička vojna formacija OVK koju je, zahvaljujući Engelovom lobiranju u Kongresu, sponzorisao Spoljnopolitički komitet Predstavničkog doma.

Ni nakon oružanih sukoba stvari se nisu menjale na bolje i bilo je jasno da je Kosovu potrebna do zuba naoružana bejbisiterka, pa je predsednik Klinton doveo američke trupe da u okviru NATO paze na kosovski mir.

Pozvani su i Rusi da "pomognu", ali je takva nepromišljena hibridna saradnja umalo rezulturala vojnom konfrontacijom NATO-a sa Ruskom Federacijom.

Samo osam godina nakon bombardovanja, Kosovo je bez utemeljenja proglasilo nezavisnost od Srbije, a Rusija je iskoristila pogodan trenutak da učvrsti svoje istorijske i političke veze sa Srbijom, piše Vejler.

Danas Trampova administracija pokušava da izvuče SAD iz kosovskog haosa i da pogura Srbiju ka EU, piše u tekstu

"Iako mala, Srbija je značajna geopolitička karika. Povezuje jugoistočnu i centralnu Evropu i delimično čini teritorijalnu tampon zonu prema Mediteranu između crnomorskog regiona u kojem dominiraju Rusija i Turska i centralne Evrope. Ali pristalicama Kosova i reciklerima Klintonove politike sve to ne znači mnogo jer usred pandemije koja je teško pogodila Ameriku nastoje da održe klintonovski status kvo. To će biti moguće dokle god glupi Amerikanci budu nastavili da upumpavaju novac za vojnu podršku jednoj mikro državi koja je najveći izvoznik islamističkih džihadista na svetu", zaključuje politički analitičar Majkl Vejler iz Centra za bezbednosnu politiku u Vašingtonu.

Syam
12. Maj 2020.
It's all true! Factual!
Syam
12. Maj 2020.
It's all true! Factual!
Svaka cast, barem neko vidi kako stvari stoje...
18. Jul 2020.
Bravo
Gjimi
26. Jul 2020.
Vash problem da ste propaganderi nikad vise na kosovo probudite se na sanjajte vise
Nikad ne reci nikad!!!
08. Avgust 2020.
Dogodine u Prizrenu!
Mijo
02. Avgust 2020.
Why is not Wesley Clark near Clinton ?