Vojska Kosova na pola puta, vežbe s NATO i naoružavanje u toku

KBS
Izvor: lajmi.net

Plan za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, koji bi prema planu zvanične Prištine trebalo da se okonča 2028. godine, u punom je zamahu, potvrdio je danas ministar odbrane Armend Mehaj. Uprkos kršenju međunarodnih sporazuma, podrška za pravljenje kosovske vojske stiže iz brojnih država Zapada.

Proces formiranja vojske, koji je započet tokom mandata tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja, nalazi se, dakle, negde na pola puta.

Navešćemo neke od ključnih činjenica koje slikovito objašnjavaju dokle se na Kosovu stiglo po pitanju formiranja vojske.

Kako je najavljeno iz Prištine, budžet Kosovskih bezbednosnih snaga za 2022. godinu iznosiće više od 100 miliona evra i najveći je do sada. Treba napomenuti da se oficirski kadar školuje na vojnim školama u SAD, Turskoj, Veliko Britaniji, Hrvatskoj. Učestale su vežbe i obuke sa nemačkim, britanskim, američkim vojnim kadrom, a u planu je nakon nabavke oklopnih vozila iz SAD i Turske, i akvizicija teškog naoružanja, kao i helikoptera i dronova iz SAD. 

Planom iz 2018. godine predviđena je transformacija KBS u Vojsku Kosova u roku od 10 godina.

Varhelji: EU pažljivo prati transformaciju KBS

"Evropska unija pažljivo prati transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i, kao i NATO, i dalje smatra da mandat te organizacije može biti promenjen isključivo kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa Ustavom Kosova", naveo je nedavno komesar za proširenje i susedsku politiku OIiver Varhelji.

Osnivanje KBS

Kosovske bezbednosne snage osnovane su 21. januara 2009. iz snaga KZK (Kosovski zaštitni korpus) čiji je prvi komandant bio je Agim Čeku (transformacija OVK u KZK završena je 2000. godine).

Prema sporazumu dužnosti i prava KZK bile su delovanje na sprečavanju i saniranju šteta od prirodnih katastrofa i nesreća, pružanje pomoći u ugroženim područijima...U aktivnim sastavu KBS trenutno imaju 4.000 pripadnika, s tim da će sastav biti proširen sa 850 novih regruta koji se trenutno obučavaju (snage KBS zvanično ne mogu da budu veće od 5.000 pripadnika). U rezervnom sastavu se nalazi 2.000.  

Naoružanje

KBS trenutno ne raspolaže teškim naoružanjem, niti helikopterima ili avionima. U pitanju su jedinice opremljene automatskim puškama, snajperima, ručnim bacačima, lako oklopnim vozilima, pre svega američke proizvodnje. Na rasploganju su im oklopni transporteri "otokar kobra 17", lend roveri, hameri... U planu je nabavka minobacača 120 mm, turskih oklopnih vozila, dronova, lakih prenosivih PVO sistemima, ali i helikoptera. 

Misija u Kuvajtu

Pripadnici KBS su učestvovali u međunarodnoj misiji u Kuvajtu, na poziv SAD. Predsednica Vjosa Osmani je prilikom ispraćaja prvog kontigenta navela da “ova misija može biti i u funkciji testiranja kapaciteta kosovskih vojnika da služe u mirovnim misijima i da skrate vremenski period transformacije KBS-a i dostizanja punih operativnih kapaciteta”.

KBS ne može na sever Kosova bez odobrenja komandanta Kfora

U intervjuu za Kosovo onlajn novi komandant Kfora mađarski brigadni general Ferenc Kajari, istikao je da bi za raspoređivanje snaga KBS na severu Kosova bilo potrebno njegovo odobrenje.

Vežbe sa NATO

KBS je učestvovao u više vežbi sa snagama NATO. Ovog leta 217 pripadnika KBS je učestvovalo u vežbi "Trenutni odgovor 21" sa vojnicima iz SAD, Grčke, Severne Makedonije, Albanije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Velike Britanije, Kanade...

Najveća baza KBS u Južnoj Mitrovici

Na brdu Crnuša kod Mitrovice predviđena je izgradnja najveće baze KBS. Planiran je da baza ponese ime "Isa Boljetinac". Brdo Crnuša na kojem će se graditi baza KBS-a, nalazi se na 1.010 metara nadmorske visine.