Ibiši: Izdvajanje od 100 miliona evra za KBS nije dovoljno, ali je značajno

Nuredin Ibiši
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za bezbednosna pitanja na Kosovu Nuredin Ibiši smatra da predviđenja izdvajanja od 100 miliona evra, koliko kosovska vlada planira da dodeli Kosovskim bezbednosnim snagama u Srednjoročnom okviru rashoda 2022-2024. godine nisu dovoljna, prenosi Ljajmi.

Ipak, Ibiši ističe da je to značajno izdvajanje za ono što zahteva NATO, ali i kosovski saveznici.

 „To nije dovoljno, ali je značajna podela na ono što zahtevaju vlasti NATO-a, ali i Sjedinjene Američke Države i mnogi saveznici. Kosovo i SAD su saveznici i na osnovu dosadašnjih procena i pretnji, pretnji koje dolaze od terorizma i Rusije i drugih zemalja koje uništavaju globalni, ali i regionalni sistem bezbednosti“, rekao je Ibiši.

Iako se navodi da je tendencija povećanja oko dva procenta, podela sredstava za KBS je, kako kaže, uvećana za samo 1,3 procenta, što za Ibišija nije dovoljno u vreme kada je KBS u fazi tranzicije za izgradnju ljudskih resursa za infrastrukturu.

„Mislim da su tendencije povećanja do 2 odsto u oblasti prihoda kosovskog budžeta, dok u ovom povećanju od 100 miliona imamo rast od 1,3 odsto, mislim da to nije dovoljno, sada kada smo u fazi tranzicije KBS-a sa povećanjem ljudskih resursnih kapaciteta, kao i u pripremanju nove infrastrukturne opreme“, smatra Ibiši.

Njegova želja je da sledeće godine ne bude smanjenja budžeta i nada se da će doći do nastavka trenda rasta, tako da će, kako kaže, KBS nastaviti po fazama da se razvija do članstva u NATO-u.

„U svakom slučaju, to je poprilično izdvajanje sredstava i to treba da se nastavi sve više, nadamo se da sledeće godine neće biti smanjenja budžeta, mislim da će doći i do povećanja izdvajanja. Sve to je potrebno da bi tranzicija prošla glatko i ono što je predviđeno da KBS prođe u određenim fazama do članstva u NATO-u, nakon čega KBS postaje funkcionalna organizacija i ravnopravna sa drugim snagama“, zaključio je Ibiši.