PMF u Severnoj Mitrovici organizovao "Dan otvorenih vrata", putokaz za buduće brucoše

Prirodno-matematički fakultet
Izvor: Kosovo Online

Prirodno-matematički fakultet u Severnoj Mitrovici organizovao je "Dan otvorenih vrata“, gde su budući brucoši mogli da se upoznaju sa studijskim programima koje ovaj fakultet nudi kao i sa mogućnostima koja im se pružaju tokom i nakon obrazovanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Negovan Stamenković prodekan za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu, u razgovoru za Kosovo onlajn istakao je da su na šest studijskih programa budućim brucošima na raspolaganju najsavremenija sredstva u laboratorijama, a da je najvažnija činjenica da 80 odsto studenata nakon završetka studiranja nađe posao u svojoj struci.

"Na odseku za biologiju, geografiju, fiziku, hemiju, matematiku i informatiku nije moguće sve kvalitete dočarati rečima, upravo zato imamo Dan otvorenih vrata, kako bi pomogli budućim studentima prilikom odabira fakulteta. Moja poruka za sve buduće studente je da se uz volju i rad sve može privesti kraju, pitanje je šta kasnije. Navešću primer da je 80 odsto naših studenata master studija radno angažovano. Oni su svoje zaposlenje našli nakon završetka studija“, rekao je Stamenković.

Kao i prethodnih godina i ove godine će budućim brucošima na raspolaganju biti dovoljan broj mesta na budžetu.

"Na svim programima osnovnih akademskih studija upisujemo po 25 studenata, na master studijama po 15, a na informatici 35. Naš fakultet je akreditovan i za doktorske studije na odseku za hemiju i biologiju gde upisujemo po pet studenta doktorskih studija“, kaže Stamenković uz podatak da će ove godine brucošima biti obezbeđeno 90 posto mesta na budžetu.

Stamenković napominje da je prethodnih godina najveće interesovanje bilo za informatiku.

"Prethodnih nekoliko godina poraslo je interesovanje za informatički smer jer je interesovanje naglo poraslo, međutim ne zaostaju ni ostale katedre, biologija, hemija, a posebno bih istakao interesovanje za katedru za matemitku gde je poslednjih godina povećano interesovanje za upis za taj studijski program što nas svakako raduje“, ističe on.

Zahvaljujući projektima koje raspisuje Ministarstvo kulture Republike Srbije PMF u Severnoj Mitrovici je uspeo da konkuriše i dobije opremu koja im je mnogo pomogla da poboljšaju svoj rad i svojim studentima omoguće školovanje kakvo se odvija u svim ostalim fakultetima u Srbiji.

"Što se tiče opremljenosti mogu reći da smo opremljeni na zavidnom nivou i da se možemo pohvaliti pred svim fakultetima u zemlji. Zahvaljujući Ministarstvu kulture tokom prethodne godine dobili smo opremu koja nam je bila neophodna za predmete na studijskom programu informatika“, zaključio je Stamenković.

Studenti koji trenutno studiraju na PMF-u u Severnoj Mitrovici pozivaju buduće brucoše da upišu ovaj fakultet, pre svega zbog rada u manjim grupama jer je odnos i posvećenost profesora značajna u razvoju i obrazovanju.

Student informatike Nikola Ilić naveo je glavne razloge zašto upisati ovaj smer.

"Informatika na PMF nudi širok dijapazon poslova koje možemo da radimo nakon završenih studija. Profesori su veoma posvećni i zalažu se za usavršavanje i napredovanje studenata. Informatika je posao budućnosti samo programiranje koje je srž informatike donosi veliku zaradu i ja lično sam imao dosta ponuda tokom studiranja i nadam se da ću ih imati i po završetku studija. Ja sam iz Gračanice i Kosovsku Mitrovicu treba odabrati jer je ona grad studenata. Ona živi i danju i noću. Ovde su dobri uslovi i za studiranje i za druženja, izlaske što je bitno svakom studentu“, kaže Ilić.

Saudina Memić studira geografiju i kaže za Kosovo onlajn da je geografiju odabrala zbog ljubavi prema toj oblasti, ali i zbog činjenice da veliki broj završenih studenata nađe posao u svojoj struci.

"PMF bi preporučila jer imamo jako dobro opremljene učionice i stručan kadar. Na PMF se radi u malim grupama što je velika prednost za studente. Geografiju bi preporučila pre svega zbog jako velike mogućnosti za zapošljavanje i veliki broj opremljenih učionica i stručnog kadra koji nam pomaže u školovanju“, rekla nam je Memić.

Ove godine na Prirodno-matematičkom fakultetu imaće mesta za upis 150 studenata na šest studijskih programa. Rukovodsvo i nastavni kadar spremno očekuju nove brucoše, a najbolji poziv za svršene srednjoškolce da se upišu baš na ovaj fakultet je svakako i to što će 90 odsto njih biti na budžetu što u vremenu krize mnogo znači i za učenike, ali i za njihove roditelje