Bećirović: Kurti "preživeo" prvi udar, sada kreće u ofanzivu protiv Tačija

Zijad Bećirović
Izvor: Printscreen

Ustavni sud u Prištini je suspendovao proces formiranja nove kosovske vlade do 29. maja, a politički analitičari navode da sukob između Aljbina Kurtija i Hašima Tačija ovim nije završen. Direktor IFIMES instituta iz Ljubljane dr Zijad Bećirović za Kosovo Onlajn kaže da se ovde radi o "sukobu dva politička koncepta, ali i ličnom animozitetu“.

"Hašim Tači simbolizuje političko-kriminalne strukture sa svojom "hobotnicom“ i ogromnim količinama prljavog novca, kojim kupuje sve, pa i međunarodne zvaničnike. Kurti je suprotnost tome i to je zapravo možda jedina nada da se Kosovo obračuna sa kriminalom i korupcijom, ali i sa pretnjama, ucenama i iznudama koje se svakodnevno vrše nad običnim građanima, biznismenima i svima onima koji nisu po volji matrice Hašima Tačija", upozorava Bećirović.  

On naglašava da tu treba obavezno dodati Kadrija Veselija, koji je u mnogim aspektima opasnija pojava od Tačija.

"Nezaobilazni su i Ramuš Haradinaj, Fatmir Limaj i cela mreža tih struktura, kojih se građani Kosova fizički plaše. Zbog toga građani u Aljbinu Kurtiju vide nadu za sebe lično, ali i za Kosovo. Mi smo u januaru obavili istraživanje na Kosovu, koje je pokazalo da Hašim Tači nema ni 10 odsto podrške među građanima i on je toga svestan".

Pre nekoliko dana, po prvi put je jedan visoki funkcioner na Kosovu, Kurtijev savetnik Gaši, govorio o zločinima OVK nad Srbima. Da li iza toga stoji Kurtijeva želja da svoje političke protivnike pošalje u Hag?

Specijalni sud i tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu nemaju nikakvog smisla ako ne budu procesuirani Hašim Tači i ekipa oko njega, kao što sam već nabrojao - Veselji, Tači, Haradinaj, Ljimaj i drugi. Na Kosovu imamo kategoriju "neosuđeni ratni zločinc“ i to je paradoksalno, a imamo Specijalni sud i tužilaštvo za ratne zločine, koji bukvalno već petu godinu ne rade svoj posao. Taj sud biće najveća sramota međunarodne zajednice ukoliko ne bude obavio svoj zadatak, a to je procesuiranje kosovskih čelnika odgovornih za ratne zločine. O ratnim zločinima nije dovoljno samo govoriti, važno je procesuirati odgovorne i adekvatno se suočiti sa prošlošću, jer bez toga neće biti vidljivog napretka nijednog društva u regionu, a sudovi moraju obavljati svoju funkciju. Njihove presude se moraju poštovati.

Da li je Kurti nakon odluke Ustavnog suda dobio ustvari rok da do 29. maja eliminiše Tačija iz političkog života?

Kurtiju je ovakav scenario brižljivo pripreman i nije moglo biti drugačije. On je preživeo prvi udar i sada je krenuo u ofanzivu. Kurti je čovek koji svima smeta, a najviše smetaju podaci iz istraživanja, koji pokazuju da ukoliko bi bili održani prevremeni izbori, rezultat  bi bio takav da bi Kurti mogao sam da formira vladu. Zbog toga pokušavaju da svrgnu Kurtija, a da izbora ne bude. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpuno dominirao nad Tačijem u dijalogu, odnosno pregovorima koji su vođeni. Prema onome što znamo, Tači je veliki gubitnik do sada postignutog nacrta sporazuma. Zbog toga Tači pokušava da spase glavu, jer on je tip političara koji ne može otići u opoziciju, nego u zatvor, nešto poput crnogorskog čelnika Mila Đukanovića. Ukoliko se bude poštovao kosovski ustav, ne može doći do formiranja nove kosovske vlade jer ustav je izričit da vladu formira izborni pobednik, a to je Pokret Samoopredeljenje i to nas opet vodi u izbore.

Da li je moguće da krajem maja na Kosovu dođe do nasilnih demonstracija?

Moguće je. Nezadovoljstvo ljudi političko-kriminalnim strukturama i uopšte političarima na Kosovu je veliko. Pokret Samoopredeljenje je odlično organizovan, posebno kada je potrebno organizovati različite oblike protesta i demonstracija. Tu ima snažan potencijal, ali i iskustvo. Sasvim sigurno, masovnim protestima pridružili bi se ostali građani, jer su svesni da je budućnost njih i njihove dece na prekretnici.