Bondarenko: Moguće angažovanje Rusije u dijalogu, ali ne dok je Kurti na vlasti

Oleg Bondarenko

Ruski politikolog Oleg Bondarenko u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da je po njegovom mišljenju „svaki dijalog sa Kurtijem uzaludan i da nema nikakvog smisla jer je aktuelni kosovski premijer fanatik koji nije spreman za kompromis“.

Kako ističe, upravo zbog toga ne veruje da će bilo kakav dogovor proizaći iz aktuelnog dijaloga Beograda i Prištine dok je Kurti na mestu premijera.

“Verujem da pritisak na Srbiju jačati u narednom periodu, bez obzira na to što kosovsko pitanje nije pri vrhu prioriteta kako za EU, tako i za SAD. S druge strane, da bi se došlo do rešenja kosovskog pitanja potreban je kompromis, ali Kurti jednostavno nije spreman na kompromis.

Da li bi Rusija trebalo da se aktivnije uključi u dijalog?

To pre svega zavisi od inicijative MSP Rusije, odnosno Sergeja Lavrova. Rusija ima veliko iskustvo kada je u pitanju miran suživot sa građanima razlillitih religija, pre svega više od 200 godina mirnog suživota sa građanima islamske veroispovesti. Siguran sam da bi naše iskustvo bilo korisno i za Balkan, ali to zavisi kao što sam rekao od inicijatve MSP Rusije, kao i toga da li bi to prihvatili Beograd i Priština.

Šta mislite da je potrebno da se uradi kako bi Priština prihvatila aktivno učešće Rusije u dijalogu?

Moguće je, ali treba godinama raditi na tome. Tu pre svega mislim na investicije, kao što je to Erdogan radio na Kosovu ili u Sarajevu kada pogledate sve one investicije koje su radile Saudijska Arabija i Katar. Šta ako bi recimo Kadirov (predsednik Čečenije) imao dobar odnos sa nekim kosovskim političarem, zašto ga onda i ostali kosovski političari ne bi prihvatili, odnosno kada bi Čečenija ili Tatarstan investirali na Kosovu. Mislim da je to moguće uraditi sa političarima koji budu došli na vlast u Prištini posle Kurtija.

Kako gledate na ulazak Albanije u SB UN i da li će se to negativno odraziti na Srbiju, kao što neki političari tvrde?

Ne verujem da će biti nekih problema. Videćemo, puno država ulazi u Savet bezbednosti na godinu, dve, ali to je samo neki formalni status, nije to baš status kao što imaju stalne članice, zbog toga ne mislim da će biti ozbiljnijih problema za Srbiju.

Kako gledate na rad Specijalnog suda gde se trenutno u pritvoru nalaze nekadašnji lideri OVK?

Tači i ostali lideri OVK će proći kao Ramuš Haradinaj ili Naser Orić. Biće još godinu, dve u pritvoru i to je to. Ne očekujem da će dobiti presudu kao što je to bio slučaj sa Ratkom Mladićem. To su, kako se kaže u Rusiji “njihovi banditi” i zbog toga ne verujem da će biti osuđeni.