Boš: Nisam mogao to da kažem kao ambasador, ali oduvek sam bio protiv Specijalnog suda

Robert Boš.jpg
Izvor: Info.ks

Bivši ambasador Holandije na Kosovu Robert Boš izjavio je da je oduvek bio protiv osnivanja Specijalnog suda i da je čudno to što taj, kako je istakao, skupi sud nastavlja sa radom, prenosi Gazeta ekspres.

Boš je u intervjuu za Gazetu ekspres istakao da je inicijativa premijera Albanije Edija Rame u Savetu Evrope protiv tog suda dobra, ali strahuje da će ona propasti.

Boš je istakao da se zločini dešavaju širom sveta, ali da ne postoji Specijalni sud za svaku državu i dodao da to što se bivši lideri OVK nalaze u pritvoru duže od propisanog roka, a protiv njih nije podignuta optužnica, govori o poštenju Specijalnog suda.

Specijalni sud je formiran na osnovu izveštaja Dika Martija i navodima o trgovini organima. Međutim, u optužnici protiv lidera OVK ove optužbe uopšte ne postoje. Kako ocenjujete ovo?

Iako to tada nisam mogao da kažem, pošto sam predstavljao holandsku vladu, uvek sam bio protiv Specijalnog suda. Naravno, Specijalni sud je stvoren na osnovu trgovine organima, što bi u slučaju da je istina bilo strašno, ali Vilijamsonov izveštaj kaže da to nije istina. Stoga je čudno kako ovaj sud radi, jer Evropljani za njega plaćaju veliku sumu novca. Možda su se zločini desili, ali zločini se dešavaju svuda u svetu gde postoje sukobi, međutim ne postoji Specijalni sud za svaku državu. Najgora stvar koju smo videli je ISIS. Postoji li specijalni sud za ISIS? Zločini koji su tamo počinjeni bili su najstrašniji zločini koje mogu zamisliti. Dakle, ne znam zašto je ovaj sud i dalje neophodan kada glavni razlog za trgovinu organima ne postoji.

Kakva je ocena međunarodne zajednice o uspehu ovog suda?

Ne znam, pošto sam sada u penziji, nisam toliko uključen i ne mogu toliko da kažem, ali sam svestan Ramine inicijative da se ova pitanja još jednom iznesu pred Savet Evrope. Verujem da je ovo dobra inicijativa, ali se bojim da će propasti, jer je Savetu Evrope teško da kaže da je to bila greška. Možda bi bilo bolje da se predstavi nova rezolucija umesto da se kritikuje stari izveštaj.

Šta institucije Kosova i Albanije mogu da urade da stvore nadzorne mehanizme za ovaj sud?

Ne znam da li je koordinisano, ali se bar dešava: Albanija i Kosovo aktivno sarađuju da bi nešto uradili u vezi sa ovim sudom. Nadam se da postoji neka koordinacija po ovom pitanju. Ali kao što znamo odnosi dvojice lidera nisu sto posto dobri i to je greška. Mislim da je maksimum da neko može da bude u pritvoru dve godine i kada nema optužnice, onda to treba prekinuti. Pogotovo kada imamo posla sa ovakvim međunarodnim telom, onda ovo treba da bude primer koliko su ovi sudovi pošteni. Ovaj sud treba da bude takav primer i da se ljudi ne drže toliko dugo u pritvoru, a optužnica protiv njih nije podignuta.