Kosovski institut za pravosuđe: Specijalni sud u Hagu strog prema bivšim liderima OVK

Međunarodni sud pravde u Hagu
Izvor: RTV

Kosovski institut za pravosuđe ocenjuje da je Specijalni sud za ratne zločine u Hagu oštriji nego što bi trebalo kada je u pitanju pritvor bivšim liderima OVK ističući da bi sudski proces protiv njih mogao da počne od septembra sledeće godine, prenosi Ljajmi.

"Mera pritvora se određuje pod određenim uslovima, kada postoji osnovana sumnja da pritvorena lica mogu uticati na svedoke, ili se u drugim okolnostima ne odazivaju pozivu Suda" kaže direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, koji ocenjuje da je Specijalni sud oštar prema bivšim liderima OVK.

"I pored toga što je reč o krivičnim delima koja su veoma teška, standardi koji promovišu prava i slobode okrivljenih u krivičnom postupku zahtevaju da se ova mera odredi samo u izuzetnim okolnostima“, rekao je on.

Dodaje da se sudski proces odvija veoma sporo.

Univerzitetski profesor ustavnog prava Arsim Bajrami kaže da se može izvršiti politički pritisak na sudske organe da poštuju zakonska pravila, a posebno da omoguće brzo, pravično i nepristrasno suđenje.

"Tako ne samo da se krši Ustav i zakonodavstvo Kosova, već se kriše i prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Imamo slučajeve pritvaranja bez ikakve potrebe pa to ide do kršenja procedure pre svega od strane sudija za prethodni postupak“, rekao je Bajrami.

Inače, advokati bivših čelnika OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu zatražili su da optuženi budu zaštićeni na slobodi i za to su se obratili Kosovskoj policiji da daju garancije. U podnescima specijalnog glavnog tužioca Džeka Smita, tvrdi se da postoji opasnost da bivši pripadnici OVK pobegnu, utiču na svedoke ili počine još neko krivično delo.

Zbog svega navednog produžena je mera pritvora.