Fazakaš: "Mini-Šengen“ je pravi korak ka EU

Sabolč Fazakaš
Izvor: ec.europa.eu

Sabolč Fazakaš, mađarski političar i nekadašnji ambasador ove zemlje u Nemačkoj, u intervjuu za Kosovo Onlajn istakao je veliki značaj ideje o „mini Šengenu“ na Zapadnom Balkanu, ocenivši da to neće samo poboljšati ekonomsku saradnju tih zemalja nego će doprineti i poboljšanju političkog i socijalnog dijaloga, što je krucijalno za pomirenje i evropsku perspektivu.

Fazakaš kaže da su, nakon toliko vekova podizanja zidova i barijera, narodi na Balkanu izgleda konačno shvatili da im je u interesu da sarađuju kako bi obezbedili pre svega budućnost generacijama koje dolaze, a da je sporazum Beograda, Tirane i Skoplja važan korak u pravom smeru.

Koliko "mini-Šengen" može da doprinese ekonomskom prosperitetu Srbije, Albanije i Severne Makedonije?

Važan je za unapređenje slobodne trgovine, putovanja bez ograničenja, koja doprinose ekonomskom rastu i blagostanju tih zemalja, ne samo dugoročno nego i kratkoročno. Kao što pokazuje primer EU, slobodno putovanje je neophodan preduslov za slobodnu trgovinu i mirnu integraciju pomenutih zemalja. To je razlog zašto EU podržava povezivanje na Zapadnom Balkanu posebnom budžetskom linijom koja je napravljena u tu svrhu.   

Da li će i ostale zemlje iz regiona imati koristi od dogovora te tri države?

Pozitivan uticaj tog sporazuma na ekonomskom planu i u društvenom životu tih zemalja imaće uticaj i na ostale zemlje. One mogu da imaju koristi ekonomski ali mogu i da nauče lekciju o socijalnim i ekonomskim reformama koje će utabati put ka članstvu u EU.

Da li mislite da će "mini-Šengen" pozitivno uticati na dijalog Beograda i Prištine?

Interesovanje EU da pomogne tim zemljama da se pripreme za članstvo u Evropskoj uniji je veoma važno za sve korake u pravom smeru. Dogovor Beograda, Tirane i Skoplja o "mini-Šengenu" je u poslednje vreme sigurno najvažniji korak, koji bi EU takođe trebalo da promoviše. Pomenuti dogovor će između ostalog imati i širok raspon direktnih i indirektnih uticaja na dijalog između Beograda i Prištine.