Gaši: Kosovo ne treba da se plaši dijaloga, problem su nerealizovani do sad postignuti sporazumi

Ibrahim Gaši
Izvor: Kosovo Online

Profesor političkih nauka Ibrahim Gaši izjavio je u intervjuu za Kosovo onlajn da napredak u procesu dijaloga Kosova i Srbije, posredstvom EU, izostaje zbog nerealizacije do sada postignutih sporazuma, kao i zbog toga što Srbija ne pokazuje "previše entuzijazma za prihvatanje nove realnosti".

Kako ocenjujete desetogodišnji proces dijaloga koji vode Kosovo i Srbija, da li verujete da dve strane mogu doći do konačnog sporazuma?

Kao proces dijalog je bio neophodan za dve zemlje, ali rezultati tog procesa su diskutabilni, pošto nismo videli mnogo progresa na poboljšanju odnosa imeđu dve zemlje. Možda je problem u tome što većina potpisanih sporazuma nije implementirana.

Uskoro će se nastaviti dijalog Kosova i Srbije na političkom nivou, da li očekujete neke pomake u ovom procesu u skorije vreme?

Nisam toliko optimista, kad vidim da srpska strana nije zainteresovana da ide ka tom finalnom sporazumu koji treba da sadrži priznanje države Kosova kao glavni deo.

Kakav je vaš stav po pitanju Zajednice srpskih opština, da li ona treba da se formira?

Zajednica treba da se formira, ali bazirana na preporukama kosovskog Ustavnog suda.

Kako ocenjujete nastup kosovske delegacije u procesu dijaloga sa Srbijom, koju predvodi premijer Aljbin Kurti?

Kada vidimo da nema nikakvog progresa mogu hipotezirati da strane drže svoje čvrste pozicije. Po mom mišljenju Srbiji odgovara odugovlačenje procesa, a za to krivi kosovsku stranu. Tu gospodin Kurti treba da bude pažljiv. Kosovska strana ne treba da se boji dijaloga, pošto su se mnoge stvari desile u pozitivnom smisli u procesu izgradnje kosovske državnosti i u međunarodnom kontekstu. Sada Kosovo jeste međunarodno, formalno i faktički priznato. Mislim da je ova stvarnost poznata i Srbiji.

Jedna od tačaka Vašingtonskog sporazuma odnosila se na moratorijim za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Taj rok je istekao. Da li očekujete da će Ministarstvo spoljnih poslova Kosova krenuti u diplomatsku ofanzivu?

To ne znam, pošto nisam pročitao šta oni nameravaju. Ali jeste veoma normalno da naša diplomatija radi svoj posao, deo kojeg jeste i lobiranje za nova priznavanja. 

Koliko celokupna situacija sa imenovanjem kosovskih ambasadora može da oteža ovaj proces?

Bio sam kritičan kada je odjednom bio razrešen veliki proj 'političkih' ambasadora. Po mom mišljenju to nije bilo pametno, ali verovao sam da taj prekid neće uticati na efikasnost naših diplomatskih misija. Što se tiče kriterijuma, verujem da će nova vlada u procesu imenovanja novih ambasadora sprovoditi striktno kriterijume, po zakonu o diplomatskoj službi Republike Kosova. Međutim, ja sam zabrinut što proces imenovanja ide veoma polako.

Miodrag iz Peći
09. Septembar 2021.
Da se bezuslovno prihvatio Briselski i Vašingtonski Sporazum, da se nije taksama 100% kršila SEFTA i da ste se pridružili inicijativi Otvoreni Balkan situacija bi bila znatno relaksiranija i ne bi bilo nikakve tenzije ni sa Srbima ni između Albanaca a što je najvažnije zajedno sa Srbijom koja je proizvođać dve vakcine pandemija bi bila rešena ili u najgorem slučaju ublažena. Grenel i Tramp su bili u pravu: kroz ekonomiju i infrastrunturu bi lako došlo do održivog sporazuma.
Roni
09. Septembar 2021.
Ne treba da se plasi alji se mnogo plasi trn u oko Kosovo je formiranje ZSO koje je Kosovo preuzelo i prihvatilu tu jednu jedinu obavezu koja je potpisana 2013god u Briselu a potpisao je vas bivsi Presednik Taci i ratifikovao i izglasao parlamenat sa vise od 2/3 glasova.EZ stalno insustira a i Srbija da se ZSO sprivede u delo
Ali Kosovo odbija i nece evo vec 3070 dana.Znaci vidi se da se Kosovo plasi.A bez toga nema napredka.Sada je lopta u dvoristu Kosova.Sto vise vremena Kosovo odugovlaci da isouni taj sporazum Kosivo ce biti jos veci gubitnik.
Ja
09. Septembar 2021.
To nije normalno zlo realnim nazivati !!!