Vučić: Osim o nestalima, napretka u dijalogu nema jer Albanci ne žele nikakav razgovor

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je dobra vest to što je tokom pregovora u Briselu na tehničkom nivou došlo do malog napretka po pitanju nestalih.

Vučić je naglasio da je to dobra vest za nekoliko porodica, albanskih i srpskih, koje će moći da sahrane svoje ubijene, kako priliči.

“Ali druge vrste napretka nije bilo. Toga nije bilo jer, pokušaću da budem blag, albanska strana ne želi nikakav razgovor. Zašto to rade, nije mi poznato", rekao je Vučić.

On je istakao da je to sa čim albanska strana dolazi u Brisel uvredljivo za svakoga i da Albanci to dobro znaju.

Vučić je dodao da je danas bilo razgovora sa predstavnicima OEBS -a o situaciji na jugu Srbije, u Preševu i Bujanovcu i poručio da će država dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom i za srednje škole, a ne samo za osnovnu.

"Želimo da uradimo sve što možemo da deo Albanca uvedemo u sistem, i kao policajce i lekare i u sve druge državne institucije, ali tražićemo da se dobro zna kojoj državi pripadaju i oko toga nema cenkanja, niti oko toga može da bude polemike", poručio je Vučić.

Na temu odnosa u regionu, srpski predsednik je poručio da "Srbija nije zainteresovana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regionu".

"Ne interesuju nas nikakvi ratovi ni sukobi, ne zato što smo slabi, već što smo dovoljno pametni da nas interesuje ekonomski prosperitet. Molimo i sve druge da ne pokušavaju da suzbijaju uticaj naše zemlje pritiscima i da ne očekuju da nećemo moći da se odbranimo. Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod onako kako ste naučili da radite", rekao je on.

Kako je upozorio, različite sile će pokušati da spuste snagu i moć Srbije i da pomažu svima drugima kako bi mogli da obuzdaju moć naše zemlje.

"Nasušna je potreba onih koji ne mogu da prate Srbiju da je zaustave na svaki način. Važno je da to ljudi u našoj zemlji znaju, zato je neophodno da se borimo za Srbiju, razmevajući sve oko nas", poručio je predsednik Srbije građanima.

Vučić je poručio građanima da je zbog, kako je rekao, čudnih stvari koje su se dešavale u prethodnih 48 časova, veoma važno da sačuvamo jedinstvo naroda i da građani razumeju poziciju u kojoj se nalazimo, kao i zbog situacije na Kosovu i u regionu.

"Za našu zemlju je mir od presudnog značaja, sve što smo uspeli da radimo prethodnih godina jeste zato što smo čuvali mir i stabilnost i smatrali da život mora da bude važniji od političkih poena. Dok sam ja predsednik Srbije želim da možemo da se pohvalimo velikim ekonomskim napretkom, ali da sačuvamo glavu", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da to znači dve stvari: da ne vodimo ratove, jer ne vidi potrebu da izlažemo ljude opasnosti, da ne vodimo neodgovornu politiku i majkama vraćamo decu u kovčezima. Dodao je da je zato trpeo i nije reagovao na pritiske i pretnje, koje je dobijao, kao i lične uvrede.

limi
08. Septembar 2021.
nista sa vama diktatorska zemlja digli apetite bivsi rezim milosevica
Xhaka
09. Septembar 2021.
Ajde bre samo Miloshevich, nije ovo 1998 godina. Vucich pomaze albancima u presevsku dolinu i opet se samo place o miloshevich