General Federiči: Kfor obavlja 200 patrola dnevno, spremni smo da intervenišemo bilo gde na Kosovu

Franko Federiči
Izvor: KFOR

Novi komandant Kfora general-major Franko Federiči rekao je danas, odgovarajući na pitanje Kosovo Onlajna, da će ova međunarodna vojna misija voditi brigu o zaštiti Srba na Kosovu i da su na dnevnoj bazi organizovane patrole, ne samo na severu, već na celoj teritoriji.

Federiči je održao onlajn konferenciju za nekoliko kosovskih medija i odgovarao na najaktuelnija bezbednosna pitanja.

Kada je u pitanju Specijalni sud, da li tu očekujete tenzije u slučaju novih hapšenja? 

Trenutno je situacija dobra, nemamo indikatore da bi situacija mogla da se promeni. Kfor nije umešan u rad Specijalnog suda, potpuno je van našeg mandata, ali zasigurno pratimo situaciju i spremni smo da intervenišemo ako dođe do tenzija ili protesta zbog optužbi.

Kakve garancije možete dati srpskoj zajednici na Kosovu da se neće ponoviti pogrom iz 2004. godine?

Brinuću o srpskoj zajednici kao i o svim drugim manjinskim zajednicama na Kosovu. Sve uveravam da KFOR podržava sve zajednice na Kosovu, kao što sam vam rekao, na dnevnim bazama imamo patrole ne samo na severu svuda širom Kosova, i svuda imamo komunikaciju s ljudima.

Kako gledate na dijalog Kosova i Srbije?

Lično, moram da naglasim da se Kfor ne meša u implementaciju dogovorenih stvari u dijalogu. Kako je generalni sekretar NATO rekao, NATO u potpunosti podržava dijalog, koji vodi EU. Ali za sigurno Kfor odobrava svaki korak napred, koji jača koozestenciju različitih zajednica.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić naveli su u više navrata da zamrznuti konflikt može da odvede u sukob kao u Nagorno-Karabahu. Vaš komentar? 

Ponovo, kao što sam rekao pre, računamo na sve da pokažu suzdržanost svaki put. Naglašavam činjenicu da je bezbednosna situacija dobra i ne vidimo indikatore koji bi nam pokazali da se tenzije povećavaju. Pratimo situaciju sa više od 200 patrola dnevno. Redovno govorimo sa svim zajednicima. Ne vidim trenutno indikatore da se tenzije povećavaju. 

Da li vidite pretnju po Kosovo jer se Srbija naoružava od Rusije, predstavili su nove tenkove u Nišu?

Takođe, u ovom slučaju ne verujem da će ova tema biti na stolu Kfora. Nastavljamo da radimo u okviru Rezolucije 1244, i hteo bih da naglasim šta je generalni sekretar NATO rekao, da svaka nacija ima suverinitet da bira svoje bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri, Srbija ima dobre relacije sa NATO i ovo nema nikakav uticaj na misiju Kfora.  

Kako regujete na zahteve srpske zajednice da Kfor patrolira u njihovim krajevima jer nemaju poverenja u Kosovsku policiju?

Ok, hajde da napravimo korak nazad. Kosovska policija trenutno može da dejstvuje po celom Kosovu, i iz mog iskustva dobro su se izborili sa poslednjih nekoliko protesta koje smo imali u Prištini. Uveren sam da će Kosovska policija moći da se izbori sa svim tenzijama širom Kosova. Sve bezbednosne strukture na Kosovu operišu po principu prvog, drugog i trećeg odgovara, prvi koji odgovara je Kosovska policija i Kosovska granična policija. Potpuno smo svesni situcije i konstantno pratimo sve događaje ne samo na severu, nego širom Kosova. Uveren sam da će Kosovska policija uspeti da se izbori sa svim tenzijama na Kosovu.

Da li će se smanjivati broj vojnika u misiji Kfora tokom vašeg mandata?

Trenutno se o tome ne razmišlja, odnosno nema plana da se adaptiraju snage Kfora. Uglavnom će takva odluka biti doneta u skladu sa trenutnom situacijom.

Kakva je saradnja Kfora sa Kosovskim bezbednosnim snagama?

Dakle, Kfor radi sa KSB u okviru originalnog mandata. Pokazali su nam se kao dobri u humanitarnim asistencijama i prilikom prirodnih katastrofa. Kao što znate, pripadnici KSB su poslati u Albaniju (pomoć u potrazi za preživelim nakon zemljotresa) i pokazali su se veoma profesionalno. Dodatno, Kfor ima dobru saradnju, i ovakva podrška se preispituje u Briselu. Znate da ovde na Kosovu postoji koordinacija između NATO i institucija na Kosovu i dele se informacije.

Postoji li mogućnost ratnih sukoba na severu Kosova? 

Ponavljam, trenutno na osnovu informacija ne vidimo nikakve promene na Kosovu, nema indikatora da se nešto promenilo oko bezbednosne situacije i to mogu da vam kažem. Postoji čvrsto prisustvo trupa Kfora na severu, i ne vidimo promenu situacije. 

Da li ste se sreli sa predstavnicima Srba na Kosovu? 

Nismo se još sreli, prvu nedelju sam se susreo sa premijerom Hotijem, i ambasadorima. Ja sam vojni komandant i priortet su mi posete trupama na terenu. Planiram da se sretnem sa svim ministrima možda u narednoj nedelji.

Koliko će Dečani ostati pod zaštitom Kfora?    

Za 20 godina napravili smo mnogo koraka napred, ali kao što sam vam ranije rekao, Kfor pozdravlja svaki korak napred. Ako se dobro sećam pre 20 godina, Kfor je obezbeđivao 19 kulturnih i verskih objekata.

Kako gledate na povećavanje broja vojnika u misiji Kfora iz zemalja iz regiona, Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije?

Apsolutno dobra stvar. NATO pozdravlja svakog partnera koji podržava Kfor. Severna Makedonija i Crna Gora su se nedavno pridružili NATO i zbog činjenice da se nalaze na Balkanu, njihovo prisustvo u misiji Kfora je veoma dobra stvar.

Milos_Obilic333
01. Decembar 2020.
A onda kad trebaju da brane srpski narod od albanskih kriminalnih napada, onda ih naravno nema. Sramota!! KOCOBO СРБИЈА🇷🇸🇷🇸🇷🇸