Kostić: KFOR jedini garant bezbednosti i opstanka Srba na KiM

Američki KFOR
Izvor: Kosovo Online

Snage KFOR-a ostaju ključni i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar-savetnik iz Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir Ministarstva spoljnih poslova Srbije Saša Kostić, prenosi Tanjug.

Kostić je naveo da Srbija podržava angažovanje KFOR na Kosovu na osnovu rezolucije UN 1244 i da očekuje da te snage zadrže statusno neutralno postavljanje i proaktivno deluju u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.

Naglasio je da se prisustvo međunarodnih bezbednosnih snaga može izmeniti ili ukinuti jedino novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

"Nesporna je činjenica da aktuelna bezbednosna situacija na KiM zahteva, ako ne veće, bar nesmanjeno prisustvo snaga KFOR u južnoj pokrajini", rekao je Kostić na panelu "Srbija i NATO - nova vlada (e) - novi trendovi'' na Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

Naglasio je da Srbija ceni opredeljenje NATO da se nivo i brojnost snaga KFOR-a procenjuje isključivo prema bezbednosnoj situaciji na terenu, a ne, kako je rekao, na osnovu unapred određenih kalendarskih rokova.

Kostić je ocenio da snage KFOR-a ostaju jedina legalna vojna formacija i ključni garant sporovođenja Briselskog sporazuma, ali i bezbednosti i opstanka srpske zajednice.

"Svaki jednostrani pokušaj da se nekom drugom to dodeli ili neko drugi preuzme deo mandata i obaveza KFOR-a, predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i potencijalni je izvor nestabilnosti i tenzija", ukazao je Kostić.

Primetio je da Priština protivno međunarodnom pravu, uprkos upozorenjima EU i NATO, i uz igonorisanje interesa i stavova Srba na KiM, ne odustaje od planova da "instalira" novog bezbednosnog "igrača" na terenu, odnosno da formira ministarstvo odbrane i otpočne proces transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Kostić je naglasio da takvi potezi Pištine predstavljaju grubo kršenje važeće Rezolucije 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, po kojima, podsetio je, isključivo međunarodne bezbednosne snage imaju mandat za sve vojne aspekte bezbednosti na KiM.

"Međunarodno bezbednosno prisustvo ili bilo koja revizija u vojnom aspektu bezbednosti u južnoj pokrajini mogu biti izmenjeni ili ukinuti jedino novom rezolucijom SB UN", zaključio je Kostić.