Grenel: Ne očekujem previše od Briselskog dijaloga

Ričard Grenel
Izvor: © Kosovo Online

Delovi Vašingtonskog sporazuma su prekršeni, delove pokušavaju i dalje da implemetiraju, ali nema vođstva SAD, nema pritiska da se primeni, rekao je bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, prenosi Politika.

"Od dijaloga Beograda i Prištine ne očekujem previše", poručio je Grenelu intervjuu za "Politiku".

Nekadašnji ambasador SAD u Berlinu a potom i koordinator američkih bezbednosnih službi u vreme mandata prethodnog predsednika SAD ocenio je i da sadašnja američka administracija ne vidi Aljbina Kurtija kao dobrog lidera, navodeći kao primer njegovu nedavnu posetu Americi.

"Aljbin  Kurti je otišao u Vašington, a nije stigao do Bele kuće", podsetio je Grenel.

Jedan od najbližih saradnika Donalda Trampa iz vremena kada je u Beloj kući predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao Vašingtonski sporazum sa američkom administracijom, što su učinili i predstavnici prištine, u Beograd je došao ovog puta da bi održao predavanje na temu "Amerika, Balkan i Evropa", na Fakultetu političkih nauka.

Grenel je juče u svom izlaganju okupljenima izrazio jasnu opredeljenost za ideju inicijative "Otvoreni Balkan", podsetivši da je njen cilj saradnja zemalja regiona i da je to razlog zbog kojeg su i SAD podržale taj projekat.

Kako ocenjujete odnose između Srbije i SAD, da li su bolji ili lošiji za vreme administracije Donalda Trampa, Čiji ste vi bili deo?

Odlično pitanje. Dosta sam razmišljao o tome prethodnih godina. To je veoma važan odnos. Prisutno je shvatanje, razumevanje, da postoji neki konflikt u regionu. Bez obzira na to da li je on pravi, mnogi zapadnjaci veruju da je to stvarni i postojeći konflikt. Utiče na puno odluka, naročito na privatni sektor. Privatnici su uzdržani da uspostave čvršće ekonomske veze zbog toga što imaju tu vrstu utisaka da postoji konflikt. Pokušavam da raspršim to uverenje, da unedim te privatne kompanije, da ne postoji konflikt i da postoji interes da se dođe ovde ekonomski. Zato ocenjujem da su odnosi postali gori.

Šta bi mogao da bude razlog za to?

Teško je razumeti zašto to sada nije prioritet, a bilo je za predsednika Trampa. U to vreme imali smo predsednikovog ličnog izaslanika zaduženog za ekonomske pregovore. Samo razmislite o tome. Predsednik je poslao svog izaslanika da pomogne ovom regionu.

U vreme Tarmpove administracije pale su dve kosovske vlade, ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija. Po prestanku vašeg mandata Kurti se vratio ponovo na čelo vlade?

Ne mislim da je on dobar lider za narod Kosova, drugi lideri su bili bolji. Nije to samo moje mišljenje, verujem da i sadašnja vlada SAD to tako vidi. Setite se da je on otišao u Vašington, a da nije ni stigao do Bele kuće, nije ušao unutra. S osobljem iz administracije se nalazio preko puta ulice. To pod Trampom ne bi moglo da se desi. Oraganizovali bismo sastanke na visokom nivou i poslali jake, jasne poruke. Setite se samo da je Kurti odbijao da odobri gasovod, a Kosovu je potrebna energija. To nema nikakvog smisla", rekao je Grenel.

Kojim kosovskim liderima biste vi dali prednost?
 
Evropljani nije trebalo da Hašima Tačija smeste u Hag. Narod Kosova, ako želi da ide napred, zna da smo mnogo više napredovali dok je Tači bio predsednik.

Kakva je, po vašem mišljenu, trenutna situacija u dijalogu Beograda i Prištine? Šta možemo očekivati u budućnosti? 

Morate da pitate Evropsku uniju. Oni su sada glavni, jer je Bajdonova administracija iznela stav da ne želi da bude ukuljučena i prepušta Evropskoj uniji inicijativu. Smatram da ništa nije urađeno, ali i ne očekujem previše. Ako je EU zadužena za to, imaćete mnogo priće, a malo akcije.

Da li smatrate da Vašingtonski sporazum još uvek važi, imajući u vidu amplikaciju Prištine u Savet Evrope?

Delovi su prekršeni, dolove pokušavaju i dalje da implementiraju, ali nema vođstva SAD, nema pritisaka da se primeni-

U kakvim ste odnosima sa Donaldom Trampom? Kakav ishod očekujete na izborima u SAD 2024. godine?

Neću da predviđam šta će se desiti. Pričam s predsednikom Trampom vrlo redovno i lično vreujem da će se kandidovati za šefa države.

Kakvi su vaši utisci o regionalnoj situaciji, s obzirom na dešavanja na istoku Evrope?

Samo mogu da kažem dok je Donald Tramp bio predsednik nismo započeli ni jedan rat i bili smo koncentrisani na ekonomski razvoj. To se sve promenilo. Kao ambasador SAD u Nemačkoj nisam mogao da primetim da su u vreme Merkelove gurali Evropu u jako lošu situaciju kad je energija u pitanju.