Hodžis: Srbija danas nije ona Srbija iz 1999.

Frederik ben Hodžis
Izvor: Večernje novosti

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine, da bi NATO trebalo iznova i iznova da ponavlja da je misija Kfora tu da ostane, kao i da je dobro što je prvi put u istoriji misije mađarski general glavnokomandujući.

Velika Britanija je poslednja imenovala svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, SAD imaju Palmera i Eskobara, EU predstavlja Lajčak. Mogu li svi oni da sarađuju zajedno? 

Biće važno za EU, Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajedničk pogled i pristup šta se dešava na Zapadnom Balkanu. Mi svi imamo interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona. Moramo da radimo ujedinjeni i na kompatabilni način, ključ svega ovoga je EU. Da budu ozbiljni  za evropske integracije i da pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju. Mislim da SAD trebaju da imaju pravu strategiju za region, ne samo prolaznu i takođe bih istakao da NATO mora jasno da kaže opet i opet i opet da je misija Kfora tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova. Mislim da je važno da se Mađarska istakla u svojim obavezama. Imamo prvi put mađarskog generala na čelu Kfora. Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu, Turska ima interese u regionu, i nadam se da svaka od tih nacija razmišlja prvo o budućnosti mladih ljudi, da im se pruži najbolja šansa za obrazovanje, zdravstvo... 

Da li ste optimista po pitanju dijaloga Beograda i Prištine?

Ja sam optimista, ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju. To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i sa drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči onda će Kina i Rusija popuniti taj vakum, i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu.

Kako gledate na današnju Srbiju, ali i njene odnose sa Rusijom?

Verujem da Srbija danas nije Srbija iz 1999. Više su zainteresovani i više su otvoreni za zapadne integracije. Ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i da budu prozapadni i moderni, ali nažalost previše i onih koji to otežavaju. To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije. 

Da li će doći do novog sastanka Kurtija i Vučića?

Važno je da se lideri sastaju, ali moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo od strane Kremlja ali i onih unutrašnjih koji podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji. Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose.

Kako gledate na pitanje nestalih?

Iz humanitarnih razloga i transparetnosti i vladavine zakona je važno pogotovo za porodice, da se pronađu sve nestale osobe. SAD sarađuju sa Vijetnamom kada tražmo netale vojnike i to je važan deo proceca zalečenja odnosa.

Vaš stav po pitanju Kosovskih bezbednosnih snaga?

To je delikatno pitanje za Kosovo i Srbiju. SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i da ne smanjuje svoju misiju.

Kako biste opisali trenutnu situaciju u Bosni?

Naravno, ono što vidimo jeste rezultat kada SAD i Evropa sklone oči sa regiona. Ako ne pokazujemo konstantan napor i strateški napor i integraciju, onda ovakve stvari mogu da počnu da se dešavaju. Naravno, Kremlj je veoma zainteresovan da ruši napore za zapadnu integraciju.