General Hodžis: Srpske oružane snage da nastave vežbe i obuku sa SAD i drugim saveznicima

Frederik ben Hodžis
Izvor: Večernje novosti

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis kaže da je “NATO intervencija u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) doprinela zaustavljanju etničkog čišćenja kosovskih Albanaca i stvorila mogućnost za umerenije lidere na svim stranama da nađu političko rešenje”, prenosi Glas Amerike.

Odluka o NATO intervenciji doneta je nakon neuspešnih pregovora delegacija Kosova i SRJ u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. Hodžis povodom dvadeset druge godišnjice početka intervencije Severnoatlantske alijanse kaže da je za izbegavanje intervencije najmoćnijeg vojnog saveza protiv jedne evropske države bilo potrebno postojanje održive strategije.

„Verujem da konkurencija moći velikih sila sprečava sukob širokih razmera. To dugoročno znači postojanje održive strategije za region koja bi poboljšala ekonomsku i diplomatsku integraciju. Sa konkretnim ulaganjima i održivim naporima Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Francuske možda su mogli biti stvoreni uslovi da se izbegne intervencija”, ukazuje saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Tokom intervencije, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, imenom i prezimenom potvrđeno da je u NATO napadima život izgubilo ukupno 758 ljudi: 205 civila srpske nacionalnosti, 220 civila albanske nacionalnosti, 28 civila romske i drugih nacionalnoti, 30 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i 275 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije, navodi Institut za evropske poslove. Na teritoriji Kosova stradalo je 488 ljudi, u Srbiji 260, u Crnoj Gori 10 osoba.

General Hodžis na pitanje kakva se uteha može ponuditi porodicama civilnih žrtava intervencije  eđu kojim su bila i deca odgovara da je tokom svoje poslednje posete Beogradu obišao spomenik u Tašmajdanskom parku “Bili smo samo deca”  podignutog u znak sećanja na 79-oro dece svih nacionalnosti poginulih tokom NATO intervencije u SRJ.

„Svaki nevino izgubljen život je tragedija. Ni jedan roditelj nikada ne bi trebalo da iskusi bol koji sa sobom nosi gubitak deteta. Zato je važno da učinimo sve što je moguće upotrebom diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bismo izbegli konflikte. Dok se istovremeno nacije i njihovi lideri pridržavaju međunarodnih standarda i zakona”, ukazuje Hodžis u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Hodžis kaže da bi želeo da vidi nastavak vežbi i mogućnosti za obuku srpskih oružanih snaga sa američkim oružanim snagama i drugim saveznicima u regionu.

„Svaka nacija odgovorna je za zaštitu sopstvenog naroda. Ali nisam siguran za kakve se to pretnje Srbija priprema. Želeo bih da vidim nastavak vežbi i mogućnosti za obuku srpskih oružanih snaga sa američkim oružanim snagama i drugim saveznicima u regionu, posebno u pogledu humanitarnih misija, inženjerskih misija, logistike, mirovnih misija”, ukazuje general Hodžis.

General Hodžis veruje da većina mladih u Srbiji prepoznaje da najbolje mogućnosti vezane za bolju ekonomiju, zdravstveno osiguranje i obrazovanje dolaze orjentisanjem prema zapadu i da dovoljan broj lidera u Srbiji prepoznaje i potiskuje „zloćudni uticaj Kremlja“.

„Verujem da većina mladih građana Srbije gleda u budućnost naspram prošlosti. Svesni su da najbolje mogućnosti za sebe: bolju ekonomiju, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje dolaze orijentisanjem prema Zapadu. Vezivanje za Kremlj većini nije poboljšalo život. Srećom, dovoljan broj lidera u Srbiji je to prepoznao i potiskuje zloćudni uticaj Kremlja. Takođe je važno da je američka vlada, uključujući naš odličan tim ambasade u Beogradu, strpljivo radila tokom dužeg vremenskog perioda na pomoći Srbiji. Mislim da ta kombinacija postepeno daje obećavajuće rezultate”, zaključuje Hodžis.

Pravda
29. Mart 2021.
👎