Jakobson: Ekonomija je nešto na čemu može da se bazira mir

Jakobson
Izvor: Klan Kosova

Magnus Jakobson, poslanik Demohrišćanske partije u švedskom parlamentu, preko noći je postao medijska zvezda na Balkanu posle informacije da je za Nobelovu nagradu za mir nominovao vlade SAD, Srbije i Kosova. U razgovoru za Kosovo Onlajn Jakobson navodi da se na takav potez odlučio jer prati situaciju na Balkanu već 20 godina. 

"Moj otac je radio u službi za migrante i pomagao je ljudima s tih prostora. Kada sam video sastanak u Vašingtonu, bio sam veoma srećan što je pokrenuto pitanje ekonomske saradnje, jer je to način na koji hladni mir može takoreći da pređe u topli.

Mnogi su mislili da ste nominovali Trampa za Nobelovu nagradu za mir, koji je već nominovan za posredovanje u odnosima Izraela i Ujedinjenih Emirata?

Ne, nisam nominovao njega, već tri vlade, jer smatram da je ta priča veća od pojedinaca i da je potreban sistem kako bi ovako nešto uspelo.

Mislite da je putem ekonomske saradnje moguće približiti Beograd i Prištinu?

U Evropi je nakon Drugog svetskog rata bilo mnogo bola, ali je prevaziđen stvaranjem Evropske unije. U Skandinaviji smo imali 700 godina ratova, uglavnom između Švedske i Danske, ali već 200 godina vlada mir. Ekonomija je nešto na čemu se može bazirati mir.

Da li ste nekada bili u Prištini ili Beogradu?

Bio sam na Kosovu u nekoliko navrata, nisam bio u Srbiji, ali definitivno planiram da odem. Imam tamo mnogo prijatelja, moja snaja je Srpkinja.

Da li je i na političkom planu moguće postići napredak kakav je u ekonomskom smislu ostvaren u Vašingtonu?

Nemam nameru da se uplićem u politička pitanja, odnosno debate, ali iskreno smatram da putem ekonomije možemo obezbediti mir na Balkanu. Sigurno će biti potrebno dosta vremena da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve, ali ekonomska saradnja je pravi način i put kojim treba ići.