Kastrati: KBS mogu na sever Kosova uz saglasnost Kfora

Kadri Kastrati
Izvor: Bota Sot

Bivši komandantt KBS Kadri Kastrati istakao je da, ukoliko ne bude postignut dogovor o registarskim tablicama između Kosova i Srbije, može doći do destabilizacije na severu Kosova.

Kastrati u intervjuu za list Enigma, kaže da su "paralelne strukture formirane od strane Srbije" na severu Kosova u stanju pripravnosti i da "funkcionišu kao vojska".

"Kfor ne bi trebalo da bude posmatrač, već da bude mnogo aktivniji da ne dozvoli kriminalnim grupama da blokiraju puteve“, naglašava Kastrati.

Da li očekujete da će 1. septembra ponovo doći do tenzija na severu?

Ako do 1. septembra ne bude dogovora, može doći do eskalacije situacije, tamošnji Srbi mogu da izazovu nevolje, jer srpske strukture u tom delu su u režiji Beograda i aktivne su kao i ranije. Zapravo, oni su sada u stanju pripravnosti, jer se to videlo prošli put kada su putevi bili blokirani, oni funkcionišu kao vojska. Svako ima posebne poslove.

Možete li nam reći zašto je KBS-u zabranjen ulazak na sever i u kojim slučajevima može da interveniše?

Nije zabranjen ulazak KBS na sever, ali je to dogovor između bivšeg premijera Hašima Tačija i bivšeg komandanta Kfora 2013. godine da ne bi došlo do tenzija, da KBS tamo ide u koordinaciji sa Kforom. Mislim da ovo pitanje za kratko vreme treba prevazići, jer se situacija promenila i KBS će morati da deluje tamo gde dobije naređenje od vrhovnog komandanta. Jedna od glavnih obaveza koje ima KBS je podrška centralnim i lokalnim vlastima. Ako to zatraže te vlasti, KBS mora da deluje na osnovu svog mandata. KBS se ne bavi unutrašnjim poslovima, već zaštitom granica.

Koliko je KBS naoružan i koje oružje mu je najpotrebnije?

Vojsci Kosova su potrebni topovi svih kalibara, minolovci svih kalibara, oružje za protivvazdušnu odbranu, sredstva veze i lična oprema veoma skupih vojnika.

Može li Kfor da interveniše ako se putevi ponovo blokiraju postavljanjem barikada od strane lokalnih Srba?

Kfor ima misiju i dužnost da štiti granice Kosova, prva reaguje policija, a drugi Kfor, da podrži kosovsku policiju u obezbeđivanju slobodnog kretanja i života građana, ali i Euleks. Mislim da Kfor treba da bude aktivniji nego što je bio u prošlosti, da ne bude posmatrač, već da bude mnogo aktivniji u tome da ne dozvoli kriminalnim grupama da blokiraju puteve.

Pošto ste bili na čelu KBS, da li ste imali informacije o tome kako ilegalne strukture deluju na severu?

Srpska tajna služba zajedno sa ruskim plaćenicima prisutna je na severu i vođena je iz Beograda i od čoveka po imenu Diković, koji je bivši general, kojeg je blagoslovio i postavio predsednik Vučić i deluju organizovano. Prema nekim informacijama koje imam sa znanjem Vučića i Vulina, oni regrutuju ruske plaćenike da ih dovedu na sever Kosova. Srbija ima teritorijalne ciljeve prema Kosovu, veoma je zainteresovana da blokira sever Kosova i iz tog razloga mislim da će Kfor, Kosovska policija i Kosovske bezbednosne snage morati da budu budne.